Naslovna Najnovije Cijena peleta opet “skočila” na 640 KM po toni

Cijena peleta opet “skočila” na 640 KM po toni

0

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj vanrednoj telefonskoj sjednici donijelo odluku o zabrani izvoza oblovine, ogrjevnog drveta i peleta iz države. Odluka je donesena nakon što su cijene peleta i drugog orjeva na domaćem tržištu dosegle rekordne nivoe.

Trgovci ogrijevom i peletom su u ranijem razdoblju u nekoliko navrata od Vijeća ministara Bosne i Hercegovine zahtjevali da se uvede zabrana izvoza iz Bosne i Hercegovine kako bi se regulisala cijena na domaćem tržištu.

Zbog poremećaja na evropskom tržištu izazvanog ratom u Ukrajini, domaći proizvođači i trgovci oblovinom, ogrjevnim drvetom i peletom su svoje proizvode prodavali na stranom tržištu po cijenama puno većim u odnosu na one u Bosni i Hercegovini. Posljedično je to dovelo do porasta cijena u Bosni i Hercegovini.

Tako je tona peleta ponovo dosegla cijenu od 640 KM po toni, što je povećanje od 100 posto u odnosu na prošlu godinu kada se kretala od 300 do 330 KM.

Kako možemo vidjeti na digitalnoj platformi za prodaju, Drvosjeća je na svom profilu vratio cijene na 640 KM po toni, piše Crna Hronika.

main image

Iako je zima ‘daleko’ grijanje je jedna od glavnih tema: Za sezonu treba 2.000 KM?

Podsjećamo, tona peleta prošle godine iznosila je između 300 i 330 KM, a sada je cijena dvostruko viša, dok je u prošloj godini metar drva koštao 116 KM

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube