Naslovna Izdvajamo Si Đinping upozorio Bajdena: „Oni koji se igraju s vatrom samo će...

Si Đinping upozorio Bajdena: „Oni koji se igraju s vatrom samo će izgorjeti“

0

Predsjednici SAD i Kine obavili su u četvrtak razgovor koji je trajao dva sata.

Američki predsjednik Džo Bajden i kineski predsjednik Si Đinping održali su peti razgovor kao lideri u četvrtak, a Si je upozorio da se ne treba „igrati vatrom“ kada je u pitanju Tajvan, zbog moguće posjete predsjednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi ostrvu na koje Kina polaže pravo.
Kineski državni mediji prenijeli su da je Si rekao Bajdenu da Sjedinjene Države treba da se pridržavaju „principa jedne Kine“ i naglasio da se Kina čvrsto protivila nezavisnosti Tajvana i miješanju spoljnih sila.
Peking je izdao eskalirajuća upozorenja o posljedicama ako Pelosi – demokrata poput Bajdena – posjeti Tajvan, potez koji bi bio dramatičan, iako ne bez presedana, pokazivanje podrške SAD ostrvu, koje kaže da se suočava sa sve većim kineskim vojnim i ekonomskim prijetnjama.
„Oni koji se igraju vatrom samo će izgorjeti. Nadamo se da će američka strana to jasno vidjeti“, citiraju kineski državni mediji riječi Si Đinpinga, prenosi Rojters
Bijela kuća je saopštila da je poziv trajao više od dva sata. Američki zvaničnici rekli su da će imati široku agendu, uključujući diskusiju o invaziji Rusije na Ukrajinu, koju Kina tek treba da osudi.
Iz Vašingtona je saopšteno da zvanični odnosi sa Tajvanom ne postoje i da slijede „politiku jedne Kine“ koja diplomatski priznaje Peking, a ne Tajpej. Ali američki zakon je obavezan da ostrvu obezbijedi sredstva za odbranu, a pritisak u Kongresu raste za eksplicitniju podršku.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube