Naslovna Najnovije Cijene goriva nikad veće – političari nijemo posmatraju i protiv su svake...

Cijene goriva nikad veće – političari nijemo posmatraju i protiv su svake pomoći narodu!

0

Iako se u Parlamentu BiH više puta raspravljalo o ukidanju akciza na gorivo, predstavnici SNSD-a su svaki put spriječavali na razne načine donošenje tih mjera.

Na benzinskim pumpama u Banjaluci cijene goriva opet divljaju. Dizel košta od 3,19 do 3, 45 konvertibilnih maraka po litru.

Zanimljivo je da na samom jugu Republike Srpske litar dizela košta i 3 i po marke na pojedinim pumpama. S druge strane litar benzina 95 ide od 2,65 do 3,2 konvertibilne marke. U Privrednoj komori RS konstatuju i potvrđuju divljanje cijena.

„Očekujem da će sada doći do stabilizacije. Unazad 20 dana su rasle ulazne cijene i to se odrazilo na maloprodaju. U prosjeku dizel sada košta između 3,3 KM i 3,40 KM, dok kod benzina ne očekujem značajna povećanja jer je on zadnja dva ili tri mjeseca stabilan.“, poručuju iz Privredne komore RS.

Građani su u strahu kakve posljedice bi po životni standard moglo imati vrlo nestabilno tržište nafte u BiH.

A političari u Bosni i Hercegovini sve nijemo posmatraju.

Iako se u Parlamentu BiH više puta raspravljalo o ukidanju akciza na gorivo, predstavnici SNSD-a su svaki put spriječavali na razne načine donošenje tih mjera.

Tako Bosna i Hercegovina ostaje jedina zemlja u regionu koja nije uradila ništa kako bi se regulisale cijene goriva na tržištu.

Primjer može da bude Hrvatska koja je zamrznula cijene goriva na narednih sedam dana, iako je cijena dizela oko 3 konvertibilne marke i 20 feninga dok je benzin 2 marke i 80 feninga po litri.

„Mi tu ništa ne možemo da uradimo. Ono što smo mogli da uradimo , a to ova vlast koja je bila do izbora nije uradila. Gorivo je zaista trebalo biti jeftinije, kao što je to urađeno u svim zemljama okolo i u Evropi. Hrvatska pa i Srbija je radila zamrzavanje cijena. Situacija je vrlo nepovoljna za naše građane.“, poručuje Zoran Pavlović.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje BiH, od 2018. do 2020. godine, u Bosni i Hercegovini je prikupljeno oko 1,5 milijardi maraka prihoda od akciza na naftu i naftne derivati. Možda je upravo to razlog zašto nadležni uporno ignorišu zahtjeve za regulisanje cijena goriva.

(BN   Foto:Cafe.ba)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube