Naslovna Najnovije „CILJ JE NAPREDAK“ Krišto poručuje da BiH ne smije biti kočnica lokalnog...

„CILJ JE NAPREDAK“ Krišto poručuje da BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja

0

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto izjavila je da BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja, te istakla da Savjet ministara uvažava poziciju entiteta i da je otvoren za saradnju i pružanje podrške drugim nivoima vlasti.

Kada je riječ o budućoj saradnji sa entitetski vladama, Krišto je navela da će Savjet ministara biti konstruktivan partner svima koji žele da rade i ostvare napredak.

– Mišljenja sam da trebamo pružiti podršku lokalnim projektima i BiH ne smije biti kočnica lokalnog razvoja – rekla je Krišto za Večernji list.

Krišto ističe da postoji unutrašnji konsenzus da se unaprijede procesi u korist naroda i građana koji žive u BiH.

Ona je ocijenila da bi svako odgađanje usvajanja budžeta na nivou BiH samo usporilo dinamiku rada i provođenje reformskih procesa, što ne koristi nikome u BiH.

Krišto je naglasila da će Savjet ministara hitno razmatrati Nacrt zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu, kako bi se stekli uslovi za njegovo upućivanje Predsjedništvu BiH, ustavno mjerodavnom za predlaganje Parlamentarnoj skupštini BiH, koja ga na kraju usvaja.

– Naš je cilj da poboljšanjem fiskalne politike stvorimo prostor za rast privrede te da se podstiče privredni oporavak i održivi rast – rekla je Krišto.

Kada je riječ o obavještajno-bezbjednosnom sistemu, predsjedavajuća Savjeta ministara navodi da ovaj sistem mora biti u funkciji zaštite stabilnosti i bezbjednosti BiH i svih njenih stanovnika i da je od izuzetne važnosti modernizacija, depolitizacija, kadrovsko i materijalno unapređenje rada bezbjednosnih i policijskih tijela u BiH.

“Proces imenovanja zahtijeva provođenje tačno definisanih procedura kako bi na kraju na čelnim pozicijama u bezbjednosnim i policijskim imali adekvatno obrazovane ljude sa iskustvom u tom području”, navela je Krišto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: