28.7 C
Banja Luka

„ČIM GA RUSI POPRAVE, POSLAĆEMO IM ČESTITKU“: Šef SBU kaže da ukrajinska vojska sada može da potpuno UNIŠTI KRIMSKI MOST

Ukrajinski vojni planeri veruju da je Kijev u ovom trenutku sposoban da napadne i uništi Kerčki most koji povezuje Krim pod ruskom okupacijom sa Ruskom Federacijom i od strateške je važnosti.

To je u intervjuu za nacionalnu ICTV kazao general-potpukovnik Vasil Maljuk, šef Službe bezbednosti Ukrajine (SBU).

– Železnički prevoz na tom mostu, koji je 8. oktobra 2022. teško oštećen u spektakularnom napadom kamionom punim eksploziva, nikada nije u potpunosti oporavljen, što sprečava kretanje vojnih teretnih vagona i tu vezu čini metom nižeg prioriteta. Kada oni (ruski radnici koji popravljaju most) ponovo osposobe njegove teretne kapacitete, onda ćemo im mi poslati, da tako kažem, još jednu „čestitku“ – rekao je Maljuk.

Kijev post podseća da je SBU početkom 2023. pokrenuo kampanju napada na rusku Ratnu mornaricu robotizovanim čamcima-kamikazama napunjenim eksplozivom.

Vasil Maljuk
foto: YouTube/ Факти ICTV, Shutterstock

Navodi se da je u okviru nje do sada pogođeno 11 bojnih brodova Crnomorske flote koji su operisali u centralnom i zapadnom delu Crnog mora.

– Time je Moskva naterana da preostala plovila prebaci iz velike pomorske baze u Sevastopolju u druge baze na obali Rusije. Udari SBU mogu da dobace i do novih baza i oni će se nastaviti – naveo je Maljuk.

Napad na Krimski most iz oktobra 2022.
Napad na Krimski most iz oktobra 2022.foto: Vladimir Mordunov / UPI / Profimedia

On je u istom intervjuu kazao da je „moguće“ da špijunska agencija vlade u Kijevu sprovodi kampanju likvidacija u okviru koje je je ubijeno više od desetak ukrajinskih državljana saradnika Kremlja, uključujući i one koji su se nalazili duboko unutar Rusije.

Maljuk je ranije ove nedelje izjavio da će Ukrajina izvoditi još operacija u Rusiji, ali da će promeniti taktiku kako bi ostala „korak ispred“ Rusa.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here