Naslovna Najnovije Članice NATO-a imaju svoje vojnike stacionirane u Kijevu

Članice NATO-a imaju svoje vojnike stacionirane u Kijevu

0

Države članice NATO-a imaju svoje vojnike stacionirane u ambasadama u Kijevu koji obavljaju savjetodavne funkcije, rekao je generalni sekretar Sjevernoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

Na pitanje šta misli o inicijativi za slanje trupa u pomoć kijevskom režimu, Stoltenberg uvjerava da nema planova za borbeno angažovanje NATO-au na ukrajinskoj teritoriji.

„Nemamo planova za bilo kakvo borbeno prisustvo, ali naravno, nekoliko NATO saveznika ima uniformisane muškarce i žene koji se nalaze u ambasadama kako bi davali savjete“, rekao je Stoltenberg.

Kako je naglasio, moraju se praviti razlike između „uniformisanih osoba koje mogu biti prisutne i prisustva borbenih snaga“.

Ova izjava je uslijedila nakon što je portparol Pentagona general-major Pet Rajder rekao „Politiku“ da SAD razmatraju raspoređivanje više savjetnika u svojoj ambasadi u Kijevu. Prema njegovim riječima, oni ne bi učestvovali u borbama, već bi savetovali i podržavali ukrajinsku Vladu i vojsku.

Prema pisanju medija, osoblje bi moglo da ima zadatak da vodi logistiku i pomaže u održavanju sistema naoružanja koje isporučuje SAD.

Iako su francuski predsjednik Emanuel Makron i nekoliko drugih evropskih lidera odbili da isključe mogućnost slanja trupa na teritoriju Ukrajine u budućnosti, blok je do sada tvrdio da nije direktan učesnik u sukobu.

 

(rt.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: