28.7 C
Banja Luka

CRNA GORA: Minimalna zarada da bude na nivou potrošačke korpe i da iznosi 650 evra!

Klub poslanika Demokratskog fronta predložio je danas amandman kojim treba da se minimalna plata u Crnoj Gori izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom i da iznosi 650 evra.

Oni ovaj amandman obrazlažu da predloženim iznosom minimalne zarade od 450 evra, ne postiže se cilj koji ova odredba treba da ostvari. Taj iznos je, već sada niži od minimalnog iznosa potrebnog uza obezbjeđenje elementarnih životnih potreba građana, te se njime de fakto institucionalizuje životni standard ispod nivoa granice siromaštva.

“Predloženim setom zakona koji prate predlog povećanja minimalne zarade, uvodi se povećanje poreza, akciza, uvđenje novih dažbina, što će nužno dovesti do povećanja cijena osnovnih životnih namjernica. Time se automatski obezvređuje predloženo povećanje minimalne zarade. To su zamke kojima se s jedne strane stvara privid poboljšanja standarda, a s druge uzima što je dato, pa i više od toga, dalje guraju već osiromašene građane u još dublji finansijski bezdan”, navodi se u predloženom amandmanu.

Dodaju da izjednačavanje minimalne zarade i minimalne potrošačke korpe je i finansijski održivo jer statistički podaci o potrošačkoj korpi je i finansijski održivo jer statistički podaci o potrošakoj koripi nisu puka projekcija novca koji je potrerban za biološki opstanak već podatak koji pokazuje koliko svaki građanin minimalno mora i zapravo svakog mjeseca potroši da bi obezbjedio osnovne životne uslove sebi i užoj porodici. To znači da su robe i usluge koje su nužno konzumirane tokom jednog mjeseca, morale biti proizvedene.

“Vezivanjem minimalne zarade za minimalnu potrošačku korpu radnicima se isplaćuje minimum vrijednosti koje su proizveli i sprečava da inflacija “pojede”njihovu platu”, zaključuju.

Poslanici koji stoje iza ovog amndmana su poslanici Nove srpske demokratije, Demokratske narodne partije, Ujedinjene Crne Gore i Radničke partije.

(borba)

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here