Naslovna Izdvajamo Crna Gora usvojila amandmane o Srebrenici: Odgovornost isključivo individualna

Crna Gora usvojila amandmane o Srebrenici: Odgovornost isključivo individualna

0

Vlada Crne Gore je na telefonskoj sjednici usvojila informaciju o amandmanima Crne Gore na Rezoluciju o Srebrenici u kojima se navodi da je odgovornost za zločine isključivo individualna i da ne može targetirati narod ili države.

Vlada je na sjednici u subotu naložila Ministarstvu spoljnih poslova da u ponedjeljak pošalje amandmane predlagaču.

Prvi amandman glasi:“…ponavljajući da je krivica za zločin genocida individualizovana, te se ne može pripisati bilo kojoj etničkoj, vjerskoj ili drugoj grupi ili zajednici u celini…”.

U drugom amandmanu se, kako prenosi crnogorski javni servis, navodi “…potvrđujući nepovredivost opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini u svim njegovim odredbama….”.

Crna Gora će, kako je ranije najavljeno, predati dva amandmana na Rezoluciju o Srebrenici u cilju postizanja što boljih odnosa i smirivanja političke napetosti u regionu, prenosi RTCG.

Amandmanima je, navodi se, „predviđeno individualizovanje krivice za genocid u Srebrenici, ali i insistiranje na striktnom poštovanju Dejtona“.

Ovim amandmanima, kako su rekli iz Vlade, sprečava se svako potencijalno manipulisanje na štetu Srbije i srpskog naroda u smislu bilo kakvih pravnih i političkih reperkusija i onemogućava se narativ, ali i namjera da se jedan narod želi proglasiti genocidnim.

Drugim amandmanom suštinski se dodatno afirmiše postojanje Republike Srpske u sklopu Bosne i Hercegovine, što je garantovano Dejtonskim sporazumom, s obzirom na to da su se od pojedinih zvaničnika mogle čuti izjave usmjerene protiv Republike Srpske, prenosi Tanjug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: