Naslovna Izdvajamo Crna lista SAD sve duža, ali u praksi je bez promjena

Crna lista SAD sve duža, ali u praksi je bez promjena

0

U prošloj godini Sjedinjene Američke Države sankcionisale su ukupno 13 pojedinaca i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine.

Nakon sankcije, u praksi, malo se toga promijenilo. Gotovo su svi političari s crne liste bili kandidati na listopadskim izborima i dobili masovno povjerenje građana, a tako i nove javne funkcije.

U 2022. godini Sjedinjene Američke Države su sankcionisale ukupno 13 pojedinaca i pravnih lica iz Bosne i Hercegovine.

SANKCIJE SAD ZA POJEDINCE I PRAVNA LICA IZ BIH

5. januar – Milorad Dodik, Milan Tegeltija, Mirsad Kukić, Tijana Tegeltija, ATV

11. april – Asim Sarajlić, Gordana Tadić

6. lipnja – Marinko Čavara, Alen Šeranić 26. rujna – Diana Kajmaković

3. oktobar – Fadil Novalić, Slobodan Stanković, Integral Inženjering

Mjere poput zabrane ulaska ili blokiranja imovine u SAD-u ne pogađaju mnogo sankcionisane, dok se američke i druge delegacije nastavljaju sastajati s njima.

Neki od državnih i entitetskih dužnosnika, ali i nositelja pravosudnih funkcija, čiji je kredibilitet stavljanjem na „crnu listu“ poljuljan, otvoreno govore o tome.

U međuvremenu, i Velika Britanija uvela je sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog, kako je navedeno, narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

U usporedbi s drugim zemljama Zapadnog Balkana, pojedinci i pravna lica iz Bosne i Hercegovine u samom su vrhu “crnih listi”. Kao razlozi se uglavnom navode korupcija, destabilizacija države i regiona.

Početkom godine Tužilaštvo je formiralo poseban predmet u kome se nalaze sva lica koja su po bilo kojem temelju stavljena na listu sankcija u posljednjih deset godina. Cilj je jedan.

Da se za sva ta lica vrše provjere kako bi se došlo do dokaza koji bi potvrdili umješanost tih lica u određena krivična djela koja su u nadležnosti Tužilaštva BiH.

Sudskim epilozima nismo svjedočili. Istovremeno, visokopozicionirani ljudi u pravosuđu dovođeni su u vezu s koruptivnim radnjama i organiziranim kriminalom. U čemu jesu postignuti, bez ikakve sumnje, pažnje vrijedni rezultati.

Organizirani kriminal i korupcija. Prema svim relevantnim međunarodnim parametrima, trenutno smo, uz Albaniju, najviše ocijenjena država zapadnog Balkana. Već tri godine nemamo dokument koji bi nas usmjeravao u borbi protiv negativnih trendova. 

(BHRT)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube