Naslovna Republika Srpska Čudni kriterijumi bivšeg ministra: Dijelio novac lovcima, a ŠTEDIO NA BORCIMA

Čudni kriterijumi bivšeg ministra: Dijelio novac lovcima, a ŠTEDIO NA BORCIMA

0

Donedavni ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Duško Milunović, bio je “široke ruke” prilikom dijeljenja novca iz budžeta za potrebe raznih lovačkih i sportskih udruženja, a u isto vrijeme maksimalno štedljiv kada se radilo o potrebama boračkih organizacija za rješavanje njihovih problema.

Nakon što je Srpskainfo prije nekoliko dana objavila da je bivši ministar Milunović, inače kadar Socijalističke partije, prošle godine podijelio čak 443.000 KM prikupljenih po osnovu igara na sreću na razna sportska i lovačka udruženja, pritom potpuno ignorišući zahtjeve boračkih organizacija za rješavanje njihovih najosnovnijih potreba, našoj redakciji su se obratili predstavnici brojnih udruženja boraca iz proteklog odbrambeno-otadžbinskog rata.

Nema 2.000 KM za spomen-sobu

Oni tvrde da, za razliku od lokalnih sportskih klubova, lovaca i ribolovaca, kojima je bivši ministar pare dijelio šakom i kapom, od Milunovića nisu mogli da “izmole” ni najminimalnija sredstva za rješavanje tekućih problema.

U posjedu Srpskainfo tako se, na primjer, nalaze dopisi koje su čelnici Boračke organizacije opštine Pelagićevo u toku prošle godine slali Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS, a u kojima su, kako se jasno može vidjeti, tražili minimalnu finansijsku podršku za sanaciju spomen-sobe podignute u čast poginulim borcima.

U dopisu koje je BO Pelagićevo 22. novembra prošle godine poslala Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS tako se, između ostalog, traži novčana pomoć resornog ministarstva za prekrivanje spomen-sobe u toj opštini u iznosu od 2.099 KM.

U odgovoru koji je 23. januara ove godine resorno ministarstvo poslalo čelnicima Boračke organizacije Pelagićevo, navodi se da “uz svo uvažavanje njihovog rada” Ministarstvo nije u mogućnosti da odobri tražena sredstva “svima koji su podnijeli zahtjev za dodjelu finansijske pomoći u 2022. godini”.

Iako bivši ministar, kako se jasno može vidjeti iz odbijenice koja je poslata Boračkoj organizaciji Pelagićevo, iz budžeta nije mogao da “iskopa” nešto više od 2.000 maraka za pokrivanje spomen-sobe u toj opštini, para je očigledno bilo za neke druge namjene koje nemaju veze s poginulim borcima, boračkom populacijom, licima s invaliditetom, proteklim ratom i kulturom sjećanja.

Ima za hramove i glinene golubove

Tako je, na primjer, Fudbalski klub Kozara Donji Orlovci Prijedor preko Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS dobio 10.000 KM za izgradnju pomoćnog objekta na stadionu, Lovačko udruženje „Balj“ Kostajnica isto toliko za izgradnju lovačkog doma, Aeroklub „Nemanja Goronja“ iz Banjaluke 5.000 KM za redovan rad, jedan od raftingaša iz „Tare“ dobio je 6.000 KM za kupovinu čamca, Lovačko društvo „Jelen“ iz Kozarske Dubice dobilo je 10.000 KM za izgradnju strelišta za građane, odnosno letećih meta – glinenih golubova. Takođe, iz grantovnih sredstava navedenog ministarstva novac je doniran i brojnim crkvenim parohijama za obnovu hramova, stepeništa…

Predsjednik BO opštine Pelagićevo, Jovan Erletić, za Srpskainfo kaže da je šokiran načinom na koji je bivši ministar dijelio budžetski novac, te traži da nadležno tužilaštvo utvrdi gdje je utrošeno 443.000 KM budžetskog novca.

– Ovo je neviđeni skandal i najbolji pokazatelj kako se pojedinci iz vlasti odnose prema boračkim kategorijama – kaže Erletić.

MILUNOVIĆ BEZ KOMENTARA

O načinu i kriterijumima na osnovu kojih je Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite RS dijelilo budžetski novac, Srpskainfo je pokušala da dobije komentar od bivšeg ministra Duška Milunovića, ali je on odbio da govori o tome.

Milunović se prvo “vadio” na to da više nije ministar, ali kad smo napomenuli da je novac dijeljen u vrijeme kad je on to bio i da se ispod nalazi upravo njegov potpis, Milunović je poručio da ništa ne želi da priča i da se o svemu što nas zanima obratimo ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: