28.7 C
Banja Luka

ČUDO TEHNOLOGIJE! Naučnici iz RUSIJE za 15 sekundi otkrivaju koronu na plućima

Ruski naučnici iz Jakutije za samo 15 sekundi, uz pomoć vještačke inteligencije, mogu dijagnostikovati bolest pluća kao posljedicu infekcije virusom korona.

Kompanija „Sajberija“ (Sciberia) koja je razvila novu metodologiju, rezident tehnoloških parkova „Jakutija“ i „Skolkovo“, pronašla je način da u rekordnom vremenu dijagnostikuje oštećenje pluća, navodi agencija RIA „Novosti“.

„Vještačka inteligencija velikom brzinom i s velikom tačnošću obrađuje snimke računarske tomografije (CT). Dostigli smo brzinu obrade snimaka od prosječno 15 sekundi, dok je tačnost nalaza do 98,5 odsto“, navodi suosnivač projekta Anton Lomakin.

On kaže da je u običnim uslovima za tumačenje svakog snimka ljekaru potrebno najmanje 30-40 minuta.

Prema riječima Lomakina, nova tehnologija omogućiće da se smanji opterećenje ljekara, posebno u vrijeme pogoršanja epidemiološke situacije, što će im olakšati rad i pomoći da sačuvaju stotine života.

Ranije je saopšteno da su startap kompanije tehnološkog parka „Jakutija“ i Sjeveroistočnog federalnog univerziteta pomogle Republici Sahi u borbi protiv virusa korona.

U dijagnostici bolesnika koristi se inteligentni radiološki informacioni sistem koji upalu pluća izazvanu virusom otkriva na osnovu snimaka CT-a sa tačnošću od 95 odsto, prenosi „Ruska riječ“.

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here