Naslovna BIH Čudo u Hataju: Spašeni žena i bebe koje su locirali spasioci iz...

Čudo u Hataju: Spašeni žena i bebe koje su locirali spasioci iz Srpske

0
HATAJ- Dvije bebe i žena spaseni su iz ruševina zgrade u Hataju, potvrdili su član Spasilačke službe „Volf“ iz Foče Nenad Ikonić i Miroslav Vujanović iz Gorske službe spasavanja (GSS) Bijeljina.

Spasioci iz Srpske, odnosno Bijeljine i Foče su učestvovali u početku misije spasavanja dvije bebe i žene, ali su se morali povući iz bezbjednosnih razloga.

Vijest o spasavanju žene i beba je ravna čudu, jer je od razornog zemljotresa prošlo čak 11 dana i nada da je neko ostao živ pod ruševinama gotovo da i ne postoji.

Ikonić je rekao za RTRS da spasioci iz Republike Srpske i dalje tragaju za preživjelima u ovom gradu.

-Pripadnici GSS-a iz Republike Srpske na molbu Agencije za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) i danas pomažu u zemljotresom razorenom Hataju i pretražuju lokacije gdje postoji nada da bi neko mogao biti živ – rekao je Srni Miroslav Vujanović iz GSS-a Bijeljina.

Vujanović je istakao da su danas u ovom gradu na jugu Turske građevinske mašine počele sa raščišćavanjem terena i ruše oštećene objekte. On je izrazio ogromnu sreću jer su kasno sinoć na lokaciji koju su pretraživali iz ruševina spašeni žena i njeno dvoje djece koji su preživjeli.

– Potvrđena je naša pretpostavka da su to bebe na osnovu naše termo opreme. Srećan sam što su spašena tri života, dječija posebno. Važno je napomenuti da je naša ekipa GSS-a, po dogovoru sa AFAD-om, u jednom trenutku morala da se povuče iz te akcije da bi se smirile tenzije lokalnog stanovništva i brojnih porodica koje su bile na licu mjesta u iščekivanju. Zato su ovu akciju spašavanja, u kojoj smo mi učestvovali, dovršile lokalne ekipe i rudari – rekao je Vujanović.

 

On je objasnio da su spasioci iz Srpske ušli u ruševinu i otkrili, uz pomoć opreme, da se unutra nalazi neko živ.

– Prema procedurama svih spasilačkih službi, u momentu kada se uđe u jamu ili ruševinu, sve se obustavlja. Mašine moraju da stanu, neophodna je tišina. Međutim, van svakih procedura, sa druge strane su radile lokalne ekipe sa rudarima, u prisustvu brojnog stanovništva, uz nevjerovatne tenzije i buku. Lokalni rudari su paralelno kopali sa druge strane ruševine. Zato nismo bili u mogućnosti da mi uradimo svoj dio posla do kraja, nego smo, u dogovoru sa AFAD-om, obustavili akciju i prepustili lokalnima – naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima, teško je opisati situaciju na terenu jer je i policija morala pucati u vazduh da bi smirila tenzije među lokalnim stanovništvom.

On je istakao da je u svemu tome najbitnije da su spašeni ljudski životi.

– Najvažnije je da neko bude spašen, a na nama je da se nosimo sa situacijama. To nam je posao, da rizikujemo svoj život kako bi spasili tuđi – rekao je Vujanović.

On je dodao da će večeras imati brifing sa AFAD-om, te da će tada znati da li idu nazad kući ili će ostati i dalje.

Prema njegovim riječima, tri člana iz njihove ekipe otputovala su iz Hataja, dok je 13 ostalo na terenu i biće tu sve dok ima potrebe, u dogovoru sa AFAD-om.

– Danas uopšte nije bilo hitne pomoći na terenu i vjerovatno više nema živih, ali ipak nada umire posljednja – rekao je Vujanović.

U Hataju na jugu Turske nalaze se pripadnici Gorske službe spasavanja Republike Srpske – iz Bijeljine, Istočnog Sarajeva i Foče. Broj poginulih usljed razornih zemljotresa u Turskoj i Siriji premašio je 40.000.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: