20.7 C
Banja Luka

Cvijanović: Biće realizovan projekat aerodroma Trebinje

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da nema nikavu sumnju da će projekat aerodroma Trebinje biti realizovan i da misli da će biti vrlo konkurentan, te da će to značiti mnogo za Trebinje, za Republiku Srpsku, ali i za Srbiju.

– Mislim da će se Srbija kretati u okviru rokova koje je zadala. Nekada kada radite krupne projekte može da se desi i da se ti rokovi nešto pomjere – rekla je predsjednica Srpske u Trebinju.

Ona je istakla da je najvažnije opredjeljenje da jedan od tih komunikacijskih ili saobraćajnih projekata upravo bude i aerodrom u Trebinju.

– Јa razumijem i logiku i našla se višestruka i korist i procjena zašto je dobro da taj aerodrom imamo upravo ovdje na području Hercegovine i na lokalitetu koji je uz Trebinje. Tu nemam nikavu sumnju da će projekat biti realizovan – naglasila je Cvijanović.

Ona je ukazala da je to samo jedan od saobraćajnih projekata.

– Znate da smo mi muku mučili, ali evo završavamo i ovu priču vezano za most Bratoljub koji nas spaja sa Srbijom nakon što smo mi uradili sve u Republici Srpskoj, pristupne puteve, Srbija je izgradila taj most. Ostao je dio na nivou BiH, tu je bilo nekih zastoja od strane Uprave za indirektno oporezivanje kada je u pitanju izgradnja ovog graničnog prelaza, ali i ta priča se privodi kraju – navela je predsjenica Srpske.

Ona je rekla da je drugi strateški projekat auto-put koji treba da Republiku Srpsku poveže sa Srbijom i da je Srbija tu preuzela dio obaveza koji podrazumijeva izgradnju mosta, ali i jedne dionice prema Bijeljini.

Predsjednica je naglasila da su to sve važne stvari za razvoj Republike Srpske, ali i za razvoj veza sa Srbijom.

– Aerodrom će biti, mi smo davno taj aerodrom definisali kao jedan od strateških prioriteta za Republiku Srpsku i mnogi su se tada smijali. Neki iz ovog grada su pravili skečeve o toj temi. Ali, vidite da je to opravdana ideja – rekla je Cvijanović.

Prema njenim riječima, ne bi Srbija to radila i ne bi se u to upustila da je tako nešto bilo besmisleno.

– Vrlo je smisleno, ja ne mogu ovdje da govorim zašto je to tako, možda ne bi bilo ni u redu, ali mislim da će taj aerodrom biti vrlo konkurentan i da će to značiti mnogo za Trebinje, za Republiku Srpsku, ali i za Srbiju – dodala je predsjednica Srpske.

Odlazak Incka trebao biti kraj velikog eksperimenta nad BiH

Odlazak Valentina Incka je trebao biti kraj i završetak velikog eksperimenta nad BiH koji nije dao rezultate već nekoliko decenija.

Rekla je ovo u Trebinju predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović komentarišući izjavu bivšeg visokog predstavnika da njegov nasljednik ne treba da dolazi ukoliko neće korisiti bonska ovlaštenja.

– Čuli smo od Valetina Incka da je Republika Srpska teret Srbima, da smo ne znam kakvi, čuli smo da stalno priča protiv Srpske, a nikada ne pominje Federaciju BiH. Republika Srpska neće nametnuta rješenja već želi dijalog sa partnerima u okviru BiH. I onda kada se ne slažemo treba sjediti i pričati o zajedničkom cilju. To da nam dođe neki stranac nametnuti i da nam on govori šta trebamo raditi i kako, da nam nameće zakone i uz to nas kažnjava je neprihvatljivo – istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je šansa puta BiH prema EU je definitno stavljena na dugo čekanje s tim što će doći neki novi visoki predstavnik.

– Da je Incku stalo do evropske perspektive on nikada ne bi rekao da treba doći neki visoki predstavnik koji bi koristio poput bonskih ovlaštenja, koja su vrlo uptina. Jasno da je visoko predstavnik dejtonska kategorija, jasno je da sve proceure koje mu nisu date u okviru mandata su sporne za RS, koja hoće da bude zrelo i odgovorno društvo koje hoće da se kreće EU bez prevara i da tamo stignemo kao ozbiljni akteri, a ne kao neko kome će sve do pred kraj upraljavti visoki predstavnik – zaklučila je Cvijanovićeva.

RTRS (Foto: arhiva)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here