22.7 C
Banja Luka

Cvijanović: Imenovanje Krišto velika šansa da se dođe do Savjeta ministara

– Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da odluka Predsjedništva da imenuje Borjanu Krišto za kandidata za predsjedavajuću Savjeta ministara predstavlja veliku šansu da se dođe do novog saziva Savjeta.

„Upoznati ste da smo imali glasanje – dva za, jedan protiv, ali nas to ne ometa da idemo dalje u proceduru i da gospođa Krišto može da ide dalje u formiranje Savjeta ministara i da se obrati Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, onako kako je to propisano“, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Istočnom Sarajevu.

Cvijanovićeva je podsjetila da u Parlamentarnoj skupštini BiH postoji jasno manifestovana parlamentarna većina i da dalje aktivnosti na formiranju Savjeta ministara ne bi trebalo da predstavljaju problem.

Prema njenim riječima, sve predradnje za formiranje Savjeta ministara su završene u skladu sa propisima.

„Dobili smo sve potrebne saglasnosti i Krišto je prošla sve potrebne provjere“, napomenula je Cvijanovićeva.

Ona je konstatovala da su se stekli uslovi da Predsjedništvo danas imenuje predsjedavajućeg Savjeta ministara i da u tome vidi veliku šansu da se dođe do Savjeta ministara.

„Što se tiče programa rada, Krišto će o tome više govoriti, ali sigurno je da će biti zasnovan na onome što smo SNSD, HDZ i partije koje pripadaju osmorci potpisali kao orijentire u našem zajedničkom radu“, navela je Cvijanovićeva.

Navodeći da slijede praznici, predsjedavajuća Predsjedništva BiH izrazila je očekivanje da će u narednih nekoliko sedmica biti intenzivirane aktivnosti na uspostavljanju Savjeta ministara.

Kada je u pitanju današnja redovna sjednica Predsjedništva, Cvijanovićeva je rekla da su se bavili pitanjima kao što su redovne aktivnosti – tačkama koje su došle od predlagača, usvajanjem određenih informacija, nekim imenovanjima, odnosno produžavanjem mandata vojnim predstavnicima u stranim misijama.

Kao glavnu odluku Predsjedništva BiH danas, Cvijanovićeva je ocijenila imenovanje Borjane Krišto za predsjedavajuću Savjeta ministara, navodeći da se to desilo mnogo ranije nego uobičajeno, posebno u odnosu na prošli mandat, kada se čekalo više od godinu na novi Savjet ministara.

„Voljela bih da je odluka bila jednoglasna, ali zbog određenih političkih razloga i promišljanja imali smo glasanje dva naprema jedan“, zaključila je Cvijanovićeva.

 

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here