Naslovna Najnovije Cvijanović: Kočić bi bio ponosan na našu i svoju Republiku Srpsku

Cvijanović: Kočić bi bio ponosan na našu i svoju Republiku Srpsku

0
Malo je književnika čije je književno djelo toliko saglasno životu i ličnoj sudbini kao što je to bilo kod Petra Kočića, koji je bio mnogo više od književnika i pripovjedača, izjavila je predsjendica Republiek Srpske Željka Cvijanović u obraćanju na svečanoj akademiji povodom „Kočićevog zbora“ u Stričićima.
Željka Cvijanović - Foto: RTRS

Željka CvijanovićFoto: RTRS

Prema njenim riječima, Kočić je istovremeno bio autenični narodni tribun, borac za slobodu i pravdu, čovjek svoga kraja i roda, kako ga je opisivao veliki Ivo Andrić.

– Pisao je i govorio iz srca i duše svog naroda, za čiju slobodu se beskompromisno borio ne štedeći sopstvenu. Proganjan je, hapšen i zatvaran zbog svog oštrog pera kojim je drmao temelje okupacione vlasti u tadašnjoj BiH. Nije pristajao na kompromise, niti prihvatao okupacione upravnike pod izgovorom političke realnosti. Nije se dodvoravao Benjaminu Kalaju, iako je bio svjestan sile koja je iza njega stajala – istakla je predsjednica Srpske.

 

Cvijanović je dodala da je Kočić bio spreman da podnese žrtvu u borbi za slobodu svog naroda bez obzira na cijenu i posljedice koje su za njega bile fatalne.

– Umro je mlad, ne dočekavši 40. rođendan, niti slobodu svoje otadžbine. Za sebe je pred sam kraj života govorio „u ropstvu se rodih, u ropstvu živjeh, u ropstvu i umrijeh“. Ali, slobodarski plamen koji su zapalili velikani poput Kočića održao se kroz generacije i utkan je u temelje Republike Srpske – rekla je Cvijanović.

I zato ni danas, ukazala je predsjednica Srpske, nemamo pravo na izgovore u odbrani naše Republike i mukom stečene slobode.

– Nemamo pravo da ćutimo, dok neki novi Kalaj nepozvan i ničim izazvan najavljuje reviziju istorije u našim školama. Nemamo pravo da nijemo posmatramo proces razvlašćivanja Republike Srpske, oduzimanje naše imovine i Ustavom zagarantovanih prava – poručila je Cvijanović.

Predsjednica Srpske je navela da i danas, kao i u Kočićevo doba, žele da nas ubijede da ovdje žive ljudi koji nisu zreli za demokratiju i samostalno upravljanje, već da nam je i u 21. vijeku neophodan politički staratelj iz inostranstva.

– Dužni smo da se suprotstvimo takvom, podcjenjivačkom odnosu prema našem narodu koji je slobodu platio najskupljom mogućom cijenom. I nije sporna naša opredijeljenost da hrabro koračamo u budućnost, zajedno sa drugima u BiH. Mir je naš imperativ, jer kao narod dobro znamo koliko su pogubne bilo kakve alternative. Ali, na tom putu ni po koju cijenu nismo spremni da zaboravimo našu prošlost i odreknemo se Republike Srpske – poručila je Cvijanović.

Cvijanović je istakla da je sadašnja generacija koja predvodi Srpsku iza sebe ostavila velika djela, što znači razvoj i napredak Srpske.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: