Naslovna BIH Cvijanović: Konaković prekršio Ustav

Cvijanović: Konaković prekršio Ustav

0

Predsjedavajuća Predsjedništva Željka Cvijanović rekla je da je ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković instrukcijom o načinu glasanja u UN prekršio Ustav BiH, jer nije bilo jednoglasne odluke Predsjedništva koje je nadležno za vođenje spoljne politike.

„MIP BiH se obraća Predsjedništvu koje je zaduženo za spoljnu politiku i nakon što dobije stavove Predsjedništva, prosljeđuje ih dalje relevantnoj misiji ili ambasadi na postupanje. U ovom slučaju Konaković je dobio različite stavove, što znači da nema jednoglasne odluke i da je on samo mogao da traži od Misije u Njujorku da bude uzdržana, a ne da zazuma stavove i da se priključuje različitim kvalifikacijama“, rekla je Cvijanovićeva za RTRS, komentarišući jučerašnje glasanje u UN-u o rezoluciji kojom se Rusija poziva da se povuče iz Ukrajine, odnosno stav BiH po tom pitanju.

Ona je istakla da je time učinjena velika greška i nastavljena stara praksa postupanja Ministarstva inostranih poslova BiH.

Podsjećamo, Generalna skupština UN-a je sa 141 glasom za, sedam protiv i 32 suzdržana, glasala juče za poziv Rusiji da se odmah i bezuslovno povuče iz Ukrajine, a BiH je bila jedna od zemalja koje su podržale rezoluciju.

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH upućen je dopis ministru spoljnih poslova BiH Elmedinu Konakoviću, u kojem je zatraženo da predstavnik BiH bude uzdržan, jer nije postignuta saglasnost troje članova Predsjedništva.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube