Naslovna Izdvajamo Da li će ministri RS sutra podržati ANP i put u NATO?

Da li će ministri RS sutra podržati ANP i put u NATO?

0

Program reformi (ANP) Bosne i Hercegovine za 2021. i Program reformi za 2022. godinu uvršten je u prijedlog dnevnog reda sjednice Savjeta ministara Bosne i Hercegovine koja je zakazana za sutra, piše Faktor.

Radi se o dokumentu koji predstavlja formalno-pravni okvir saradnje između Bosne i Hercegovine i NATO-a, a kojem su se ranije protivili iz SNSD-a.

Upravo je neuvrštavanje ANP-a u dnevni red jedne od ranije zakazanih sjednica Savjeta ministara BiH bio jedan od razloga njenog neodržavanja. Ovoga puta je Zoran Tegeltija (SNSD), predsjedavajući Savjeta ministara BiH, odlučio u predloženi dnevni red uvrstiti ove dokumente.

No neizvjesno je šta će biti s njima na samoj sjednici, hoće li biti povučeni s dnevnog reda, „oboreni“ ili ipak usvojeni.

Naime, Program reformi za 2021. godinu je bio na dnevnom redu sjednice Savjeta ministara i prošle godine, ali je povučen kako bi „ostao u životu“ imajući u vidu da su ministri iz Republike Srpske najavili da će biti protiv.

ANP i protivljenje SNSD-a je bio i razlog zbog kojeg je nakon Opštih izbora 2018. godinu kasnilo formiranje Savjeta ministara BiH.

Teško je reći hoće li i sutra ministri iz Republike Srpske podržati Program reformi za 2021. i Program reformi za 2022. godinu.

– Prije kolegija Savjeta ministara sutra teško da se može znati kako će ministri iz Republike Srpske glasati. Tek nakon kolegija će biti poznat konačan dnevni red – kazali su nam sagovornici u Savjetu ministara BiH.

Ističu da je riječ o politici i tome da SNSD ne želi u NATO i želi spriječiti to kretanje ka NATO-u jer ANP predstavlja sitne korake ka tome.

Istovremeno, Program reformi predložila je Komisija za saradnju s NATO-om Bosne i Hercegovine koja ga je jednoglasno usvojila, a u njoj su i kadrovi iz SNSD-a.

(Faktor)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube