Naslovna Najnovije Da li će SNSD imati 4 delegata: CIK se mora povinovati odluci...

Da li će SNSD imati 4 delegata: CIK se mora povinovati odluci suda oko spornog listića

0

Vijest da je Apelaciono vijeće Suda BiH prihvatilo žalbu SNSD na odluku CIK BiH da kao važeći prihvati sporni listić za izbor delegata u Dom naroda BiH pokrenula je brojne spekulacije o tome da li će, nakon navedene odluke, SNSD zaista dobiti četvrtog delegata u Domu naroda BiH ili će CIK ponovo odlučivati o istoj temi.

Iako su pojedini mediji juče objavili da je odlukom Apelacionog vijeća, praktično, već odlučeno da će SNSD imati četiri delegata u Domu naroda, lider PDP Branislav Borenović je u reakciji na navedenu odluku poručio da „očekuje da članovi CIK budu dosljedni“, jer jedina moguća i ispravna odluka, kako je rekao, jeste to da je listić važeći, a što je, kako tvrdi, u skladu s Izbornim zakonom.

S druge strane, predsjednik Republike Srpske i lider SNSD, Milorad Dodik, juče je najavio brzu smjenu članova CIK, kao i njihovo krivično procesuiranje.

Dodik je, reagujući na vijest da je Apelaciono vijeće suda BiH prihvatilo žalbu SNSD i poništilo raniju odluku CIK, poručio da je potrebno sačekati zvaničnu potvrdu.

Milorad Dodik

– Pojavila se informacija o ovome, ali sačekaću zvaničnu odluku. Očekivao sam da ne bude problem u izboru delegata u Dom naroda, ali od njih (CIK) se samo mogu očekivati problemi – rekao je Dodik.

Na pitanje Srpskainfo da li je tačno da je Apelaciono vijeće prihvatilo žalbu SNSD na odluku CIK, koja se odnosi na izbor delegata u Dom naroda BiH, iz Suda BiH juče nam je saopšteno da o tome ne mogu dati bilo kakve informacije, budući da predmetna odluka još nije otpremljena.

Sagovornici Srpskainfo bliski Centralnoj izbornoj komisiji BiH, koji su insistirali na anonimnosti, takođe tvrde da je teško govoriti o tome šta će se dalje dešavati sve dok odluka Apelacionog vijeća ne bude objelodanjena.

– Još se ne zna šta piše u obrazloženju te odluke.Tu će se vidjeti zbog čega je ukinuta odluka CIK, da li je to iz proceduralnih razloga ili zato što je došlo do povrede materijalnog prava. Niko od nas ne zna šta piše u obrazloženju sudske odluke i da li je traženo da se nešto promijeni. Ništa se još ne zna – kažu naši sagovornici.

Oni, međutim, ističu da svaka institucija, pa i CIK, mora postupati po nalogu suda.

– Ako sud u bilo kojem postupku ukine prvostepenu presudu, u obrazloženju se navodi šta treba da se uradi i to se mora provesti. CIK ne može raditi suprotno od onog šta je naložio sud, a sudska odluka je uvijek “zadnja” – objašnjavaju naši izvori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: