30.7 C
Banja Luka

Кandidatski status za Miličevića odlična vijest

Dodjela kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini za članstvo u Evropskoj Uniji je odlična vijest za građane i predstavlja važan korak ka jedinom cilju oko kojeg postoji potpuni konsenzus svih političkih struktura, a to je potpuna integracija u Evropsku Uniju, istakao je dr Milan Miličević, v.d. predsjednika Srpske demokratske stranke.

Međutim, kaže Miličević, istovremeno kandidatski status podrazumijeva i odgovornost da bi se ispunili kriterijumi koji su uslovljeni njegovim dobijanjem kao i volju političkih struktura da se sprovedu ekonomske, administrativne, pravne i političke reforme.

„Nažalost, to do sada nismo imali, pogotovo u prethodne četiri godine. Umjesto toga  imali smo političke blokade po svim pitanjima na svim nivoima, od blokiranja važnih energetskih projekata, do blokade sredstava Evropske investicione banke i fondova u Predsjedništvu BiH i Savjetu ministara za čitav niz projekata bitnih za stanovništvo poput projekata za vodosnabđevanje i kanalisanje otpadnih voda, energetsku efikasnost i zeleni razvoj“, ističe v.d. predsjednik Srpske demokratske stranke.

On naglašava da dosadašnje strukture vlasti nisu zaslužne za dobijanje kandidatskog statusa, iako će ga sigurno predstaviti kao svoju pobjedu i rezultat nekog nepostojećeg truda i zalaganja u tom pravcu, već kao što svi znamo geopolitička situacija i potreba Evropske Unije da snažnije afirmiše svoj uticaj i opseg.

„Strukture koje su bile u stanju da blokiraju životno važne projekte za građane ne odaju utisak da neće prokockati i ovu  važnu priliku  društva u Republici Srpskoj i BiH da prestanemo u svakom smislu zaostajati u odnosu na druge zemlje. Današnji dan jeste važan datum, ali nemamo razloga za slavlje. Da bismo opravdali kandidatski status potreba nam je reforma poreskog sistema, pravosuđa, izbornog zakona i sistema, borba protiv korupcije i kriminala, koja podrazumijeva i političku korupciju i kriminal koja je kišobran za sve ostale vrste korupcije“, kazao je Miličević i dodaje:

„Ukoliko sve to što se podrazumijeva među uslovima kandidatskog statusa ne bude pratilo njegovu formalnu dodjelu, nećemo imati mnogo razloga da slavimo zbog današnje odluke Savjeta ministara vanjskih poslova Evropske Unije“.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here