Naslovna Izdvajamo Da li Dodik ide na razgovor kod nje? OLBRAJT izabrana za predsjednicu...

Da li Dodik ide na razgovor kod nje? OLBRAJT izabrana za predsjednicu Odbora za odbranu SAD

0

Bivša državna sekretarka SAD izabrana je prije nekoliko dana za predsjednicu Odbora za odbranu SAD, savjetodavnog tijela Pentagona, i time se priključila nizu kadrova koji su devedesetih ordinirali našim regionom a sada su, na ovaj ili onaj način, ponovo u igri. Time je spisak „jastrebova“ SAD koji su nadgledali Zapadni Balkan proširen.

Stara Dodikova jaranica na fuknciji u Pentagonu

Najomraženija strana političarka u Srbiji, Madlen Olbrajt, (84) se vratila!

Bivša državna sekretarka SAD izabrana je prije nekoliko dana za predsjednicu Odbora za odbranu SAD, savjetodavnog tijela Pentagona, i time se priključila nizu kadrova koji su devedesetih ordinirali našim regionom a sada su, na ovaj ili onaj način, ponovo u igri.

Nismo joj zaboravili bombardovanje i rečenicu „Odvratni Srbi!“, a treba li da nas zabrine njen novi angažman imajući u vidu istoriju odnosa Olbrajt-Srbija?

Ne, jer njena pozicija nije vezana za Beograd, a iako nam nije naklonjena, posljednji njeni stavovi nisu i nužno mimo zvaničnog Beograda, smatraju sagovornici „Blica“.

Olbrajtova je položila zakletvu, i to poslije skoro tačno tačno godinu dana nakon što ju je administracija bivšeg predsjednika SAD Donalda Trampa uklonila iz savjetodavnog komiteta.

Time je spisak „jastrebova“ SAD koji su nadgledali Zapadni Balkan proširen.

Džejms O Brajen: Učestvovao u sastavljanju Dejtonskog sporazuma

U igru se, ali zvaničnim angažmanom, vratio i Džejms O Brajen, i to kao koordinator za politiku sankcija američkog Stejt departmenta.

On je u bliskim vezama sa Olbrajtovom, o čemu svjedoči i da je trenutno direktor i potpredsjednik međunarodne savjetodavne firme „Olbrajt Stounbridž grup“.

O Brajen vrlo dobro zna region, bio je savjetnik bivšeg predsednika SAD Bila Klintona za Balkan, a upravo on se smatra ključnim američkim čovjekom u sastavljanju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Odnosno, njemu se pripisuje da je napisao bosanskohercegovački Ustav, koji je zapravo Aneks IV u mirovnom sporazumu.

Uz njih dvoje, aktiviran je i Kristofer Hil, kojeg je Bajden nedavno nominovao za ambasadora u Srbiji. Bio je blizak saradnik Ričarda Holbruka i član njegovog tima i učesnik pregovora u Dejtonu i Rambujeu.

Svoj mandat je već započeo još jedan čovjek koji je devedesetih bio vrlo aktivan, Gabrijel Eskobar, koji je u bivšoj Jugoslaviji od 1998. do 2001. bio na poziciji šefa kabineta u Кancelariji visokog predstavnika u Banja Luci, pa zamjenik šefa diplomatskog tima za vezu u Podgorici.

Poslije petookobarskih promjena bio je (2001. godine) šef političkog odjeljenja odmah nakon što je ambasada SAD ponovo otvorila ambasadu.

Svima njima je zajedničko to da su devedesetih bili aktivni na Balkanu, ali samo jedno ime se u Srbiji pamti po zlu. Medlin Olbrajt, piše beogradski Blic.

Podsjetimo da je Madlen Olbrajt stara poznanica člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika.

Olbrajtova je odigrala ključnu ulogu u dovođenju Milorada Dodika na vlast, za koga je kazala da je „svježi dašak vjetra na Balkanu“.

Da je Dodik imao dobre odnose sa Olbrajtovom najbolje svjedoče ovi kadrovi o njenom dočeku u Bijeljini, koji joj je on priredio kao predsjednik Vlade i to dva  mjeseci pred bombardovanje Srbije za što se ona zalagala.

U aktivnostima učvršćivanja Dodika na vlasti imao je i Gabriel Eskobar, koji je ponovo zadužen za BiH i region.

Gabrijel je nedavno tokom razgovora priznao lideru SDS-a Mirku Šaroviću da je Dodik profitirao na sankcijama i bonskim ovlaštenjima, koja su korištena protiv SDS-a i kadrova te stranke.

(BN Foto: AP/ARHIV)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube