34.7 C
Banja Luka

Da li Dodik igra poslednju rolu filma na poliitčkoj sceni?

“U datom trenutku Dodik će da odustane od svih spornih pitanja, vraćanja vojske, carine, obavještajne službe, pravosuđa… a Eskobar i njegov tim će moći da kažu u Vašingtonu da su riješili problem u BiH”, kaže naš sagovornik.

“Američka obavještajna služba CIA organizovala je ubistvo Gorana Žugića, savjetnika crnogorskog predsjednika za bezbjednost, a u organizaciji atentata učestvovao je i ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Vukašin Maraš”, tvrdio je u junu 2000. godine Goran Matić, tadašnji savezni sekretar za informisanje, dodajući da je u sve bio umiješan i Gabrijel Eskobar.

Ovu vijest u subotu su prenijeli Dodikovi mediji u Banjaluci, citirajući tadašnju izjavu Matića, koji je rekao da “ubistvo ima političku pozadinu i da je  izvršeno u režiji CIA-a.

Kao dokazni materijal za te tvrdnje novinarima je tada pušten telefonski razgovor između Šona Bernsa, šefa američke kancelarije u Dubrovniku,, i Gabrijela Eskobara, tadašnjeg diplomate u Podgorici, a sada izaslanika predsjednika SAD za Zapadni Balkan.

Eskobar je navodno u ovom telefonskom razgovoru javio Bernsu da je “zadatak izvršen profesionalno”.

U  junu 2000 godine pušten je snimak tadašnjih američkih operativaca i to 10 minuta nakon ubistva Žugića, tvrdi izvor BN-a iz krugova tadašnjeg Kabineta Slobodana Miloševića.

Taj snimak, prema našem izvoru, Miloševiću je dala jedna strana služba.

Ono što je zanimljivo u to vrijeme, kako tvrdi naš izvor, Milorad Dodik i Gabrijel Eskobar su bili u dobrim personalnim odnosima i blisko su sarađivali na rušenju Slobodana Miloševića.

Stari jarani ponovo na sceni?!

Imajući u vidu ranija dešava, naš sagovornik je mišljenja da je Amerika, dolaskom Bajdena na čelo, riješila da ima dominantniji uticaj na Zapadnom Balkanu.

Kaže da ima utisak da im Dodik pomaže u tome te da im svojim potezima otvara vrata i opravdava pojačani nastup u regionu.

“U datom trenutku Dodik će da odustane od svih spornih pitanja, vraćanja vojske, carine, obavještajne službe, pravosuđa… a Eskobar i njegov tim će moći da kažu u Vašingtonu da su riješili problem u BiH”, kaže naš sagovornik.

Poznavajući Dodika i njegove često mijenjanje političkih stavova i mišljenja, te stalno prestavljanje sebe kao spasioca srpskih interesa, dok u u konačnici uvijek ispunjava interese zapada, ni to nije nemoguće.

Treba podsjetiti da Dodik nije imao samo ulogu u rušenju Slobodana Miloševića, nego i u rušenju SDS-ove vlasti i u pravljenju spiskova za “odstrel” u Republici Srpskoj zajedno sa tadašnjim američkim diplomatama u BiH, među kojima je bio i Eskobar sa kojim su on (Dodik) i ljudi iz njegovog kabineta imali prisne odnose…

Takođe, treba napomenuti da su Dodika u dva navrata na vlast doveli upravo Amerikanci i da je on bio dašak svježeg vjetra na Balkanu, kako ga je zvala tadašnja državna sekretarka Madlen Olbrajt.

Da li Dodik igra poslednju rolu filma na poliitčkoj sceni ili nešto drugo znaće se uskoro.

(BN)

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here