Naslovna Najnovije Da li je Dodik nasamario i ambasadora EU i građane Srpske: Medijima...

Da li je Dodik nasamario i ambasadora EU i građane Srpske: Medijima prijete drakonske kazne, Satler se pravi nevješt (FOTO)

0

Nakon što je ministar pravde Republike Srpske, Miloš Bukejlović, obznanio da je Vlada Srpske usvojila Nacrt izmjena Krivičnog zakonika, kojom se kriminalizuje kleveta, ambasador EU u BiH Johan Satler je objavio idiličan tvit o susretu sa „predsjednikom Dodikom i premijerom Viškovićem“ u Banjaluci.

Intenzivan dan u Banjaluci s predsjednikom Miloradom Dodikom, premijerom Viškovićem, ministrima Srpske, vođama opozicije i gradonačelnikom Banjaluke Stanivukovićem. Put ka EU ostaje najvažniji zajednički cilj za BIH. Nepredak je ostvariv i vrijeme da zavrnemo rukave, napisao je Satler.

https://twitter.com/josattler/status/1631354500777664553?s=46&t=Y_NA2gZhWVkgzpbaj8owoA

Ovom objavom je bura, koja se podigla prije dva dana, zbog najave zakona kojim su predviđene drakonske kazne za “neposlušne” medije, dostigla vrhunac.

Da li je ambasador Satler došao u Banjaluku, “Dodiku na noge”, da ga podrži u njegovoj misiji disciplinovanja medija, uprkos tome što su sloboda izražavanja, sloboda medija i zaštita novinara, među prioritetima koje BiH mora ispuniti, ako želi u Evropsku uniju? Ili je Dodik “nadigrao” Satlera?

Podsjećamo, nakon što su predstavnici medijske zajednice “dobili uvjeravanja” da zakon kojim se kriminalizuje kleveta nije “ni na vidiku”, u četvrtak je Vlada RS, po hitnom postupku, usvojila sporni nacrt KZ. Sjednica je održana baš u vrijeme dok je ambasador Satler razgovarao s Dodikom i Viškovićem.

Da li je u pitanju samo “nezgodna koincidencija”, ili je neko ipak na vrijeme “zavrnuo rukave” i zamijesio kašu?

Analitičari kažu da su sve opcije moguće, ali da su u svakoj od njih gubitnici građani Srpske.

Politička analitičarka Tanja Topić kaže da treba imati na umu nekoliko detalja, između ostalog i to da je Dodik, dan prije Satlerovog dolaska u Banjaluku, priprijetio odustajanjem BiH od evropskog puta.

– Možda će usvajanje ovih restriktivnih zakona biti kolateralna šteta, da bi se političari iz Republike Srpske vratili evropskom putu. Političke trgovine nekada ne mare ni za demokratiju, a još manje za slobodu mišljenja i govora – kaže Tanja Topić za Srpskainfo.

Dodaje da Milorad Dodik “savršeno vuče konce” u manipulaciji zvaničnicima međunarodne zajednice.

– Probni balon bio je, zapravo, kad je BiH dobila kandidatski status. Jasno je stavljeno do znanja da BiH mora raditi na poboljšanju ambijenta za slobodne i profesionalne medije. Ali, inicijativa o ovim, spornim zakonima, uslijedila je nakon samo sedam dana. Niko od EU zvaničnika nije ni trepnuo nakon toga – podsjeća Tanja Topić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube