Naslovna Republika Srpska Da li je moguć minimalac od 1050 KM u Srpskoj?

Da li je moguć minimalac od 1050 KM u Srpskoj?

0

Iz Saveza sindikata danas su kazali da podržavaju prijedolog predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da se najniža plata sa 700 KM poveća na 1.050 KM od naredne godine. Iz Unije poslodavaca kažu da je taj prijedlog smiješan i nemoguć, jer izlazi iz okvira svih ekonomskih kriterija.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je da minimalna plata od naredne godine iznosi 1 050 KM. Savez sindikata Republike Srpske podržao je ovaj prijedlog.

„Smatramo da je opravdano, ostvarivo i realno. Plata od 700 KM je plata za preživljavanje, čak se od nje ni preživjeti ne može. Ono što je cilj Saveza sindikata jeste da minimalna plata pokrije troškove prehrane četvoročlane porodice. Mislimo da je to potpuno realno i ostvarivo, to je nešto što mora da se desi, jer je najniža plata zaštitna kategorija“ navodi Dragana Vrabičić, predsjednik Sindikata građevinarstva i komunalnih djelatnosti RS.

Poslodavci ne podržavaju ovaj prijedlog. Tvrde da izlazi izvan svih ekonomskih okvira. Takođe, navode da bi ovako veliko povećanje minimalne plate hiljade radnika ostavilo bez posla.

„Ta ideja je toliko humoristična da imam osjećaj da učestvujem u nekom crtanom filmu gdje treba da se pojavi čarobnjak koji treba platu da poveća za 50% u jednom danu, što do sada nije zabilježeno. Mislim da je Sindikat uvukao Vladu u jednu bespotrebnu priču, a to će uticati na broj zaposlenih radnika, na budžetske prihode Vlade, a poslodavci će preživjeti. Ja bih postavio pitanje: Da li vlada i radnici mogu izdržati ovakav rast plate, jer je to izvan svih ekonomskih kriterija?“ kaže Saša Trivić iz Unije poslodavaca Republike Srpske.

Trivić kaže da sama najava ove mjere štetno utiče na tržište Republike Srpske.

„Strani kupci u našoj obućarskoj industriji su već zvali i pitali da li to znači da od iduće godine od njih neće moći kupiti cipele. Strancima je jasno da kada najniža plata poraste sa 700 na 1 050 KM, cijena rada je tolika da proizvod ne može biti konkurentan“.

Iz Sindikata poručuju da je povećanje realno i izvodivo, dok poslodavci tvrde da bi taj potez doveo do smanjenja broja radnika u mnogim kompanijama, jer robu na stranom tržištu ne bi mogli prodati.

(BN) Foto: Ilustracija

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: