Naslovna Najnovije Stoltenbergu nije svejedno: Pobjeda Rusije u Ukrajini neće biti samo tragedija za...

Stoltenbergu nije svejedno: Pobjeda Rusije u Ukrajini neće biti samo tragedija za Kijev, već i opasnost za NATO!

0

Ako Rusija pobijedi u sukobu u Ukrajini, to će predstavljati opasnost za NATO i učiniće Alijansu ranjivijom, izjavio je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

„Pobjeda Rusije u Ukrajini neće biti samo tragedija za Kijev, već i opasnost za NATO. Moramo da nastavimo da podržavamo Kijev kako bismo ga ojačali na bojnom polju i za pregovaračkim stolom. Podrška mora da se nastavi jer je to u našem interesu. Vojna podrška Ukrajini treba da donese dugoročno i pravično rešenje krize“, kazao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji sa njemačkim ministrom odbrane Borisom Pistorijusom u Berlinu.

Kako je dodao, osnovni mehanizmi kontrole naoružanja prestali su da funkcionišu nakon povlačenja Rusije iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi (CFE) i da zbog toga „treba ojačati NATO“.

„Rusija potkopava našu bezbjednost, demonstrirajući potpuno zanemarivanje kontrole naoružanja. Ove nedelje se povukla iz Sporazuma o konvencionalnim oružanim snagama u Evropi, čime je odstupila od svih glavnih sporazuma o kontroli naoružanja. Sve to čini svijet opasnijim i pokazuje važnost jačanja NATO. Lideri Alijanse su se dogovorili da jačaju našu odbranu“, naglasio je Stoltenberg.

Zamenik Stoltenberga Mirčea Džoana juče je izjavio da Alijansa pak nema dovoljno kapaciteta da proizvede sve što je potrebno Ukrajini u zahtijevanom „obimu i tempu“.

I on je priznao da je sudbina Ukrajine važne ne samo za Kijev ili Evropu, već da će od nje zavisiti „kako će izgledati cio svijet“. NATO, kako je rekao, nema luksuz da ignoriše taj problem.

(RT Balkan)

BONUS

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: