Naslovna Svijet Da li Putina očekuju nove SANKCIJE Zapada?

Da li Putina očekuju nove SANKCIJE Zapada?

0

Njemački kancelar Olaf Šolc dočekuje danas lidere Grupe sedam bogatih demokratskih zemalja na trodnevnom samitu u Bavarskim Alpama, a glavna tema biće rat u Ukrajini i njegove dalekosežne posljedicame, od nestašice energije do krize s hranom.

Očekuje se da će lideri G7 nastojati da pokažu ujedinjeni front u podršci Ukrajini koliko god je potrebno i pojačavanju pritiska na Kremlj.

– Glavna poruka G7 će biti jedinstvo i koordinacija djelovanja… To je glavna poruka, da se čak i u teškim vremenima… držimo našeg saveza – rekao je zvaničnik EU.

Partneri G7 će se dogovoriti da zabrane uvoz zlata iz Rusije, rekao je za Rojters izvor upoznat s tim.

Izvor iz njemačke vlade kasnije je rekao da su lideri vodili “stvarno konstruktivne” razgovore o mogućem ograničenju cijena na uvoz ruske nafte.

Očekuje se i da će lideri G7 razgovarati o opcijama za rješavanje rastućih cijena energenata i zamjenu uvoza ruske nafte i plina.

Samit se održava u odmaralištu zamka Šlos Elmau, na istom mjestu kao kada je zemlja posljednji put bila domaćin godišnjeg sastanka G7 2015. Tada je takođe, rat u Ukrajini dominirala dnevnim redom.

Samit je takođe prilika za Šolca da iskoristi svoju ulogu domaćina pokazujući odlučnije vodstvo u ukrajinskoj krizi.

Šolc je obećao revoluciju u njemačkoj vanjskoj i odbrambenoj politici nakon ruske invazije u februaru, obećavši da će ojačati vojsku sa fondom od 100 milijardi evra i poslati oružje Ukrajini.

No, kritičari su ga od tada optužili za odugovlačenje i slanje mješovitih poruka upozoravajući da bi Rusija mogla shvatiti NATO kao ratnu stranu i naglašavajući rizik od nuklearnog rata, prenosi Kliks