28.7 C
Banja Luka

„Da smo se sastali, Dodik bi to sam objavio“ Šmit tvrdi da nije imao tajni sastanak s predsjednikom Srpske

Kristijan Šmit, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, tvrdi da nisu tačne priče da je imao tajni sastanak s predsjednikom Srpske Miloradom Dodikom.

Gostujući u programu BHRT, Šmit je, između ostalog, poručio da bi Dodik prvi objavio da je bilo takvih sastanaka.

Moram reći da se u tom slučaju radi o teorijama zavjere i malo se šalim o tome. Budite sigurni da ukoliko bih se sreo s Miloradom Dodikom u Laktašima, on bi to sam obznanio. Nisam se sastao s njim. Ja mogu potvrditi da nismo imali nikakav sastanak i da niko na tom sastanku nije bio prisutan – rekao je Šmit.

Dodao je da od lidera SNSD ima “određena očekivanja”, te da je uvijek spreman na razgovor.

– Ukoliko želite da se stvari promijene ili da se razvijaju, morate razgovarati s ljudima. On, tako mislim, iskustveno zna da njegovi pokušaji da proglasi irelevantnim neme i moju poziciju nisu tačni. Često sam ga pozivao i ponavljao mnogo puta, jer ga znam vrlo dobro, od ranije, kada je bilo saradnje s njim, nekada u prošlosti sa Republikom Srpskom, sa BiH. Kada sam tada bio u nekim drugim mandatima, ja bih mu rekao smiri se. Ne morate vi mene nigdje pozivati, ni u Laktaše niti u bilo koje drugo mjesto. Dajte da sjednemo. Ne moramo biti ni prijatelji. Bolje da se sredite nego da izolujete svoj entitet – rekao je Šmit.

On je dodao i to da je radna grupa eksperata OHR završila svoj posao oko državne imovine, te da su sada “na putu izrade, nacrta, prikupljanja i konsolidacije ideja”.

– Samo da kažem da to nije nacrt zakona. To je nacrt materijala koji zakonodavci mogu koristiti. Mislim da je vrlo važno da država, entiteti, kantoni, opštine i svi imaju to u tom kontekstu, da imaju rezultate tog rada i hitno je da uradimo nešto. Mi ćemo završiti naš dio posla za nekoliko sedmica, najkasnije tokom januara i onda ćemo predati taj materijal ljudima u parlamentu, u vlastima, u vladama tako da oni mogu dalje raditi na tom pitanju – poručio je Šmit.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here