Naslovna Najnovije DAJ ŠTA DAŠ! Iz „Torlaka“ šalju samo pedesetak doza seruma protiv zmijskog...

DAJ ŠTA DAŠ! Iz „Torlaka“ šalju samo pedesetak doza seruma protiv zmijskog otrova

0
Zmija otrovnica

Direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković izjavio je danas da će Srpska dobiti oko 50 doza antiviperinum seruma protiv zmijskog otrova, ali da je ostalo da se završe određene tehničke stvari neophodne kako bi ga isporučio beogradski Institut „Torlak“.

„Ostaje činjenica da te količine za Republiku Srpsku nisu dovoljne i manje su u odnosu na broj planiranih doza od 150 do 200 na godišnjem nivou. U narednih nekoliko dana očekujemo informaciju kada će prva količina seruma krenuti prema Srpskoj. Istu toliku količinu će dobiti i Federacija BiH (FBiH), a mi očekujemo u narednih nekoliko dana informaciju kada će prva količina da krene prema Srpskoj“, rekao je Zeljković novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim riječima, na ovaj način će serum biti dostupan za hitna stanja koja mogu nastati prilikom ujeda zmija otrovnica u Republici Srpskoj.

Zeljković je rekao da će Institut te doze rasporediti prema svojim regionalnim centrima, koje će dalje gravitirati prema svim domovima zdravlja, tako da svaki dom zdravlja ima dostupan serum kada mu bude potreban.

On je podsjetio da je organizovan sastanak Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara, Instituta za javno zdravstvo Srpske, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i „Torlaka“, na kojem su upućena određena pitanja u vezi dostupnosti ovog seruma i data određena obećanja da će „određena količina seruma biti dostupna putem određene veledrogerije“.

„U međuvremenu ćemo pokušati da dođemo do dodatnih količina seruma putem direktnih nabavki sa eventualnim novim ponuđačima koji budu u mogućnosti da nam ponude antiviperinum. Time bi omogućili da svi građani Srpske budu zaštićeni kada se govori o eventualnim situacijama kada je poteban taj serum“, naveo je Zeljković.

Zeljković je pojasnio da kod svih lica koje ujede zmija otrovnica nije svaki put adekvatno apliciranje antiviperinum serumom, nego samo u tačno određenim situacijama kada se izvrši određeno testiranje.

On je pojasnio da se nakon toga se koristi ovaj serum – u tačno određenom vremenskom periodu, a da se prije toga koristi simptomatska antibiotska terapija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: