Naslovna Najnovije DAJTE NAM PVO I UVEDITE SANKCIJE: Zahuktava se situacija u Moldaviji –...

DAJTE NAM PVO I UVEDITE SANKCIJE: Zahuktava se situacija u Moldaviji – „Dobili smo informacije o novim napadima“

0

POTPREDSEDNIK Moldavije Niko Popesku zatražio je danas od Evropske unije da uvede sankcije moldavskim oligarsima i pojedinim političarima, kao i da pomogne njegovoj zemlji u opremi za vazdušnu odbranu.

Pred ulazak na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu, Popesku je izjavio da je vazdušni prostor Moldavije poslednji mesec bio narušen i da je ta zemlja bila meta sajber napada „koji su inicirani i sponzorisani od Rusije i domaćih političara, od kojih su neki u bekstvu”.

– Poslednjih dana smo dobili nove informacije da će biti novih napada s ciljem destabilizacije – naglasio je on, ali da su, i pored svega, institucije zemlje otporne i rade na reformama koje su potrebne za približavanje Uniji.

Sankcije koje Moldavija očekuje su, prema njegovim rečima, zamrzavanje viznog režima i sredstava da bi se onemogućile „akcije destabilizacije od strane oligarha koji sa prljavim novcem plaćaju nasilne bande i demonstrante”.

– Moldavija se nalazi u teškom regionu i to nije od juče. Pre 30 godina smo imali separatistički konflikt i nelegalno rusko prisustvo u Pridnjestrovlju – kaže on.

Moldavski potpredsednik je rekao da je cilj Kišinjeva da reši „pridnjestrovski konfilkt mirno” i da „postignemo povlačenje ruskih trupa koje su tamo nelegalno u separatističkom regionu, da to uradimo mirno, kroz pregovore”.

Za Moldaviju, kako kaže ministar, rizici su hibridni, kao što su „nelegalno finansiranje partija, plaćanje demonstranata, lažne dojave o bombama, manipulacija u oblasti snabdevanja energentima”.

Moldavija, kaže ministar, sada ima novu vladu čiji je cilj da stabilizuje zemlju i da dobije pomoć Unije u sankcijama protiv olgarha i političara koji pokušavaju da destabliziraju Moldaviju. „SAD i Velika Britanija su već uvele sankcije protiv nekih od njih ali važno je da to uradi i EU”, ističe Popesku.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube