20.7 C
Banja Luka

Dali su građani Venecuele na nedjeljnom referendumu izglasali rat?

Većina glasala za pripajanje Gvajane.

Venecuelanci su na nedjeljnom referendumu glasali da njihova zemlja preuzme više od dvije trećine susjedne Gvajane, prenose agencije iz te države.

Gvajana vidi plebiscit kao korak prema aneksiji svog teritorija bogatog mineralima i jasno ga odbacuje.

Referendum je bio o tome treba li Venezuela dobiti upravu nad dijelom Gvajane poznatim kao Essequibo te trebaju li ljudi ovdje dobiti venecuelansko državljanstvo. Posljednje, ali ne i najmanje važno, bilo je odbijanje Međunarodnog suda pravde (ICJ) da odlučuje o rješenju teritorijalnog spora između dviju južnoameričkih država.

Oko 96 posto birača glasalo je za stvaranje nove venecuelanske savezne države pod nazivom Guyana Esequibo. Još jedan prijedlog na plebiscitu dobio je sličnu podršku. Na referendumu je izašlo 51 posto birača s pravom glasa. Maduro je glasanje nazvao potpunim uspjehom za zemlju i njezinu demokratiju.

U petak je ICJ naredio Venezueli da ne poduzima nikakve korake koji bi Gvajani oduzeli kontrolu nad Essequibom. Ali sud nije izričito zabranio održavanje referenduma Caracasu, koji tvrdi da mu je područje nezakonito oduzeto prije više od 120 godina. Gvajana je zatražila od suda da naredi Venezueli da prekine dijelove glasovanja.

Essequibo (također Essequibo ili Guyana Esequiba) je teritorij površine oko 160.000 kvadratnih kilometara na kojem živi 125.000 ljudi. Gvajana ima ukupnu površinu od 214.970 četvornih kilometara i 800.000 stanovnika.

Tokom kolonijalnog razdoblja teritorij je pripadao španskoj Venezueli. Gvajana, tada britanska kolonija, pala je 1899. na temelju arbitraže pod nadzorom Sjedinjenih Američkih Država, Britanije i Rusije. Kad je Gvajana stekla nezavisnost 1966., Venezuela je počela potraživati ​​dio Essequiba na međunarodnim sudovima.

Napetosti su porasle nakon što su na obali regije pronađeni nafta i prirodni plin.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here