Naslovna Društvo DANAS JE VELIKI PRAZNIK: Pomolite se svetim mučenicima, veruje se da donose...

DANAS JE VELIKI PRAZNIK: Pomolite se svetim mučenicima, veruje se da donose dobru sreću i rasteruju tamu

0

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetim mučenicima Tarahu, Provu i Androniku.

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava praznik posvećen Svetim mučenicima Tarahu, Provu i Androniku.

Veruje se da oni donose dobru sreću, zatštitu i rasteruju tamu i u najmračnijim noćima.

Tarah je bio rodom iz Klavdiopolja u Siriji, Prov iz Side Pamfilijske a Andronik iz Efesa. Svu trojicu povezuje mučenje kome behu podvrgnuti u vreme cara Dioklecijana.

Za vreme progona hrišćana, vojnici uhvatiše ovu trojicu i dovedoše ih pred antipata Numerija Maksima. Kako Tarah beše najstariji, antipot njega prvog upita za ime, a on odgovori – hrišćanin. I tako tri puta, što silno razgnevi antipota te naredi da ih svu trojicu podvrgnu mukama.

Prvo ih bičevaše a zatim ih krvave baciše u tamnicu. Duh se njihov ni tu ne slomi te gnevni antipot odluči da ih baci u areni sa divljim zverima.

Pustiše na tri hrišćanina medveda i lavicu međutim, na šok okupljene mase, zveri se samo umiljavahu oko njih. Neverujući svojim očima, mnogi od okupljenih počeše da veruju u Boga i da viču na antipota, što ovog još više razgnevi.

Ne znajući više šta će, Numerije Maksim naredi vojnicima da uđu u arenu i iseku ovu trojicu na komade, što poslušni vojnici i učiniše.

Prema legendi, tri hrišćana Makarije, Feliks i Verije noću su došli kako bi preuzeli ostatke svetih mučenika i dostojno ih sahranili, međutim nisu mogli da raspoznaju njihova tela koja su bila pomešana sa telima drugih zatvorenika. Oni su tada počeli da se mole, a iznas ostataka mučenika zasijale su tri sveće, po jedna iznad svakog.

Upravo zato narod veruje da, ko se iskreno bude molio svetim Tarahu, Provu i Androniku, poput sveće iznad njihovih tela, oni će molitvom svojom rasterati najveći mrak u našim životima.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube