Naslovna Izdvajamo DANAS JE VRBICA – LAZAREVA SUBOTA

DANAS JE VRBICA – LAZAREVA SUBOTA

Subota uoči praznika Cvjeti (koji uvek padaju u šestu nedelju Časnog posta) posvećena je uspomeni na vaskrsenje četvorodnevnog Lazara, i na ulazak Hristov u Jerusalim, gde su ga djeca svečano dočekala i pozdravila.

Današnji praznik, Lazareva subota, proslavlja dan kada je Isus Hristos vaskrsao četiri dana mrtvog Lazara. To je vidilo mnogo ljudi, pa se vjest o čudu Hristovom proširila na sve strane.

Lazar je potom živio još trideset godina kao episkop na Kipru, gde je i sahranjen. Na nadgrobnoj ploči pisalo je „Hristov prijatelj“.

Na Lazarevu subotu beru se mlade vrbove grane koje se osveštavaju u crkvi i dijele narodu. Zato se današnji praznik zove i Vrbica.

Ovo je dan dječije radosti, jer je, prema jevanđelju, Hristos polazeći u Jerusalim rekao: „Pustite djecu k meni, jer takvih je carstvo nebesko“.

Običaj je da se djeca, ukrašena zvončićima i vjenčićima, lijepo obuku, odakle i potiče izreka: „Udesio se, kao za Vrbicu“.

Nekada su od kuće do kuće išle lazarice i dodole, koje su uz pesmu željele domu i ukućanima napredak i sreću.

Danas se bere i cveće koje se ne unosi u kuću, već potopi u vodu da prenoći, a ujutru se, na Cvjeti, ukućani njome umivaju.

Lazareva subota slavi se i kao krsna slava, sa obavezno posnom trpezom. Ne rade se teži poslovi.

Vijesti Srpske