Naslovna Izdvajamo DANICA CRNOGORČEVIĆ O SKANDALU SA CG HIMNOM Pevam izvornu pesmu, nekome se...

DANICA CRNOGORČEVIĆ O SKANDALU SA CG HIMNOM Pevam izvornu pesmu, nekome se to očigledno nije dopalo! (VIDEO)

0

Pevačica duhovne i etno muzike Danica Crnogorčević odvojila je vreme pre svog večerašnjeg nastupa u Novom Sadu, gde je ovacijama dočekana u Srpskom narodnom pozorištu, da za Alo! odgovori na aktuelna pitanja.

U vezi sa medijskom halabukom koja se podigla oko izvođenja himne Crne Gore za Božić i najavljene kazne od 20.000 evra zbog „pogrešnih reči“, Danica kaže da ona izvodi pesmu „Oj junaštva svijetla zoro“, a ne „Oj svijetla majska zoro.

 Izvodim pesmu koja je nastala 1863. godine i to je izvorna verija pesme. To se očigledno nekome nije dopalo – uz osmeh kaže Danica.

Na pitanje o pesmi „Veseli se srpski rode“, Danica kaže:

– Nju su u Crnoj Gori izvodili čak i sastavi koji su po opredeljenju muslimani, što pokazuje da nemaju nikakve predrasude i mene to veoma raduje. Reči je napisao moj suprug, ja sam napravila melodiju za strofe.

Pogledajte celu izjavu:

Pevačica dodaje da na početku nastupa uvek izvede nekoliko duhovnih pesama, jer, kako kaže, to je suština svega.

Podsećamo, izvorna verzija pesme govori o junačkoj prošlosti Srbije i Crne Gore, u njoj se spominju i Kosovo i Obilići, a sporan stih koji je najviše „zasvrbeo“ protivnike himne je „Jedina si za slobodu ti ostala srpskom rodu“, koji se odnosi na Crnu Goru.

Takođe, Petar Petrović Njegoš je u izvornoj verziji pesme, za koju Danica Crnogorčević kaže da postoje arhivski zapisi, „najmudrija srpska glava“.

 

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Zapratite nas i na Youtube