29.7 C
Banja Luka

Darko Mladić: Ako generala Mladića vrate u ćeliju, znači da sprovode – smrtnu kaznu

Pitanje zdravlja prevazilazi bilo kakvu politiku, ovo je pitanje da li se nad Ratkom Mladićem izvršava smrtna kazna ili pravo, pa čak i takvo koje je u Tribunalu ustanovljeno. Ako ga u ovakvom stanju iz zatvorske bolnice vrate u sobu, zabrinut sam koliko će moj otac još da živi, kaže Darko Mladić, sin generala Ratka Mladića koji izdržava doživotnu kaznu zatvora u Hagu.

– Ne mora da bude tako dramatično. Adekvatno liječenje, u pravim uslovima, može da ga spase. Ponovo smo tražili i dobili garancije Srbije za njegovo hitno oslobađanje iz zdravstvenih razloga, zahtjev za humanitarni otpust i liječenje u Srbiji – naveo je Darko Mladić.

General je životno ugrožen

Darko Mladić objašnjava da je porodica prije 19 dana dobila kratko obavještenje da je njegovom ocu loše i da je, za svaki slučaj, prebačen u civilnu bolnicu. Sutradan je stigla informacija da je stanje ozbiljno, ali bez bilo kakvih detalja.

Dva dana kasnije stigao je izvještaj da je general životno ugrožen, da je imao otkazivanje vitalnih organa i da nisu sigurni kakvi su izgledi daljeg liječenja.

– Majka je odmah otišla u posjetu, ja se danas spremam. Otac je bio jako loše, na infuziji. Poslije nekoliko dana su ga vratili u zatvorsku bolnicu. Odmah smo tražili da dobijemo nalaze, a ne štura, usmena obavještenja. Međutim, to nije urodilo plodom. Obećavali su izvještaje, razvlačili se dvije nedelje, na kraju smo dobili esej koji sadrži vrlo malo informacija i nula medicinskih nalaza – kaže Darko Mladić.

Dodaje da je advokatski tim tražio i da Sud naloži medicinskom oficiru da hitno porodici proslijedi medicinske nalaze njegovog oca. Stigli su, ljekari ih upravo prevode sa holandskog.

– Subjektivno, prema onome što smo vidjeli, on je nešto bolje, progovorio je, može vrlo slabim glasom pomalo da govori, ali je sve ostalo jako loše. Bukvalno ne može da se pridigne u sjedeći položaj bez pomoći. Ne može ni da sjedi dugo, vrlo je slab. Pribojavamo se, kad uzmemo sve ovo u obzir, da on tamo više ne može da dobije pomoć koja mu je potrebna da bi preživio. Čak i da imaju dobru namjeru, u Hagu nemaju uslove – rekao je Darko Mladić

Nezvanično priznaju i ono što nema u izvještaju

Darko Mladić dodaje da su mu i sami ljekari zatvorske bolnice to više puta rekli u nezvaničnim razgovorima, da adekvatnu njegu ne mogu da mu pruže, ali da se ta činjenica nikada ne pominje u formalnim izvještajima.

– Sve je to nekako umiveno i vrlo šturo. Ipak, mi očekujemo odluku suda. Očigledno je, posebno poslije ovog posljednjeg incidenta, da general više nije za boravak tamo, za te uslove. Ako ostane tamo, neće još dugo. Nadamo se da će odluka suda biti pozitivna, mislim da bi sve ostalo bila nekakva politika koja nema veze sa humanitarnim pravom i pravdom, već sa nečijim političkim interesima – istakao je Darko Mladić.

Upozorenje iz Rusije

Da se zanemaruju osnovna prava Ratka Mladića danas je ponovo konstatovala i Ruska Federacija. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Mladiću ne žele da pruže adekvatnu medicinsku pomoć, iako mu se stanje dodatno pogoršalo.

– Riječ je o kontinuiranoj politici nanošenja patnje upravo Srbima, koje je kolektivni zapad označio kao jedine krivce za građanski rat na teritoriji bivše Jugoslavije i nastavlja da kažnjava Srbe za samostalnost svojih postupaka – ocijenila je ona.

Komentarišući ovu izjavu Darko Mladić kaže da sigurno postoji humanitarni i humani aspekt reakcije Ruske Federacije na stanje njegovog oca, ali da ga prije svega doživljava kao borbu te zemlje da se poštuju standardi Ujedinjenih nacija, pošto Mladić nije, kako kaže, zatvorenik Еngleske, Njemačke ili SAD, on je u zatvoru Ujedinjenih nacija.

– Rusija pokušava na neki način da zaštiti vrijednosti Ujedinjenih nacija, ta institucija ima tačno propisan pravilnik oko uslova za ljude koji su osuđeni i izdržavaju kazne, oni treba te standarde da dobiju. Zemlje koje su potpisale sporazum da prihvataju te osuđenike na izdržavanje kazne su se obavezale na određene uslove. Oni, naravno, to ignorišu, u većini slučajeva. U nekim zemljama su dobri uslovi, a u pojedinim katastrofalni. Moj otac je još i dobro prošao, prema Radovanu Karadžiću vrši se neka vrsta odmazde, kažnjavanja, nehumanih uslova – kaže Mladić.

On se nada da će ovaj apel Rusije uroditi plodom, jer to za njegovog oca znači život, ali i život za međunarodno pravo.

– Riječ Rusije ima mnogo veću specifičnu težinu u organima Ujedinjenih nacija, nadam se da njen stav sud mora da uvaži. Sve što je rekla Marija Zaharova je tačno. Rusija očigledno do detalja zna kakvi su tamo uslovi, šta se sve radi. Imam utisak da je ovo za njih važno iz ugla očuvanja pozicije Ujedinjenih nacija, onakvim kako su zamišljene da budu – zaključuje Darko Mladić.

NAJNOVIJE VIJESTI:
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here