Naslovna Društvo Darko Mladić otkrio simboliku generalovog nakita! Ima dva značenja

Darko Mladić otkrio simboliku generalovog nakita! Ima dva značenja

0

Prstenje Darka Mladića bilo je glavna tema brojnih svjetskih medija, kako prije, tako i poslije presude Haškog tribunala.

U emisiji Usijanje na Kurir televiziji, generalov sin Darko Mladić predstavio je simboliku nakita koje krase indijanski poglavica i veliki crni kamen.

Zlatni prsten koji je komandant vojske Republike Srpske nosio za vrijeme komandovanja, sada nosi njegov sin Darko Mladić. S tim pečatnim prstenom general je otišao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala, ali je nakon određenog vremena ovaj nakit dao sinu Darku.

– Ovaj prsten je majka njemu poklonila kad je završio komandnu-štabnu akademiju kao prvi u klasi 1978. godine. To je dio školovanja oficira da bi postali majori, oni idu u tu školu dvije godine. On je bio najbolji u klasi. Tada mu je burma bila već mala, čak je i pukla, pa je od tog zlata napravljen ovaj, porodični prsten koji je dobio od majke na poklon – navodi Darko Mladić.

Otkriva da general Mladić od prstena nije htio da ga skida ni za vrijeme rata.

– Dobili smo informaciju dok je bio u Kninu komandant korpusa, da su dali instrukcije kad vide oficira sa tim prstenom da pucaju. On nije htio da ga skida, već bi ga samo okrenuo da se ne vidi kamen kada bi bio na prvoj liniji fronta. To je prsten vjernosti porodici i narodu – kaže Darko Mladić.

Drugi prsten je dobio na poklon od njegovog vojnika iz Štipa koji sad živi u Roterdamu, a koji je poslije mnogo truda uspio da ga posjeti u Hagu i da mu pokloni srebrni prsten sa indijanskim poglavicom.

– Ratko je nosio na tim suđenjima kao simbol da nas Amerikanci tretiraju kao što su tretirali Indijance i izvršili genocid nad njima, da smo mi u istoj toj poziciji kao Indijanci – ispričao je Darko Mladić.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube