Naslovna BIH Deda influenser se ljulja na snijegu i objašnjava mladima običaje za Vaskršnji...

Deda influenser se ljulja na snijegu i objašnjava mladima običaje za Vaskršnji post

0

Počeo je vaskršnji post, najstroži među svim postovima, a prethodila mu je Bijela nedjelja, za koju su vezani mnogi stari običaji.

Deda Vide sa Mokre Gore, poznat kao i najstariji influenser u Srbiji, odlučio je da sa omladinom podijeli dio tradicije.

„Omladina danas malo zna o nekim starim običajima, a ja se uvijek potrudim da ih upoznam kako se to radilo nekad. Šta se valja, što bi se reklo, a šta ne. Jedan od običaja pred veliki post jeste da se valja ljuljati, to se zove pokladno ljuljanje. Ljuljaške bi se pravile na nekom rodnom drvetu. Mogle su biti obične ljuljaške, ili improvizovane kao ova moja. Vjeruje se da to donosi napredak i plodnost u nastupajućem periodu“, kaže za „RINU“ deda Vidomir Vide Kojadinović.

Influenser sa Mokre Gore ima 73 godine i jedan je od najpopularnijih ljudi na Facebooku iz zapadnog dijela Srbije.

Njegovi video snimci imaju na hiljade pregleda i on je najbolji dokaz da je za popularnost na društvenim mrežema dovoljno samo da budete prirodni, jer to najbolje prolazi.

„Dugo sam radio sa ljudima kao trgovac. Kad sam otišao u penziju kupio sam ovce i koze, htio malo da se odmorim od ljudi. Ali, unuk mi jednog dana donese mobilni telefon i kaže uvijek si deda bio moderan, moraš i sad. Oni meni dadoše i pokazaše, a napravili su mi i Facebook. Ja četiri dana ništa nisam jeo, ni spavao, sve sam pokušavao da naučim kako funkcioniše, imao sam onu ikonicu ‘zatvori sve’, pa me je to nekoliko puta spasilo. Žena već zvala djecu i rekla da samo buljim u telefon. Nakon četiri dana pogodim ja onu priču da okačim na Facebook i tako je sve počelo“, kaže uz širok osmijeh ovaj influenser.

Vidomir ništa nije prepustio slučaju, pa je tako napravio i selfi-štap za koji se može reći da je jedinstven ne samo u Srbiji, već u čitavom svijetu.

Na jedno drvo stavio je parče lima u koji ubaci telefon, klikne na odbrojavanje, namjesti se i – snima. Tako je nastao i ovaj snimak ljuljanja na Bijele poklade.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube