Naslovna BIH Detalji s ročišta: Dodik u sudnici rekao da ne razumije optužnicu

Detalji s ročišta: Dodik u sudnici rekao da ne razumije optužnicu

0

Na kraju je urađen zapisnik s ročišta, a Dodik je odbio da ga potpiše

U Sudu BiH danas je održano ročiste predsjedniku RS Miloradu Dodiku, prema potvrđenoj optužnici Tužilaštva BiH u aferi „Ukaz“.

Dodik nije poštivao Sud, što je konstatirala sutkinja Jasmina Ćosić Dedović, te je umjesto njega konstatirala da optuženi negira krivicu.

„Ponekad ne mogu da stojim“

Nepoštivanje Dodika se odmah na početku ogledalo u tome što nije htio da ustane kada mu se sutkinja obratila.

Dodik u sudnici rekao: „ponekad ne mogu da stojim“. Kada ga je sutkinja pitala za lične podatke, rekao je: „nemam pojma, nisam čitao, ne želim da čitam“. Kada mu je sutkinja rekla datum rođenja, Dodik je rekao: „nemam pojma, bio sam maloljetan, kad sam se rodio nisam bio svjestan, imaju podaci u rodnom listu“.

 

Također je prigovorio da ne zna zašto je ovdje. Kazao je „da je to politička odluka Tužilaštva i vas kao sudije“.

– Ne razumijem optužnicu u ambijentu u kojem primjećujem zastave FBiH i BiH, a nema zastave RS,  što govori koliko ste nezavisni.

Prigovorio što je optužnicu dobio na latinici

Prigovorio je što je optužnicu dobio na latinici. Njegov advokat zatražio je da objasni zašto optužnicu smatraju nerazumljivom, ali je sutkinja rekla da će to moći na glavnom pretresu.

Na kraju je urađen zapisnik s ročišta, a Dodik je odbio da ga potpiše, a sutkinja je konstatirala da to neće imati nikakve reperkusije po nastavak procesa.

Miloš Lukić je isto rekao da ne razumije optužnicu i da ne zna o čemu se radi. Također je umjesto njega sutkinja konstatovala da negira krivicu.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je optužilo Dodika i Miloša Lukića, v. d. direktora „Službenog glasnika RS“, za nepoštivanje odluka visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita (Christian Schmidt).

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube