Naslovna Izdvajamo Detalji zaplijene kokaina 52 kilograma u Sarajevu

Detalji zaplijene kokaina 52 kilograma u Sarajevu

0

U Sarajevu su tokom vikenda u akciji „Kruna“ pronađena čak 52 kilograma kokaina skrivenog među kutijama banane.

Nezvanično, narkotici su pronađeni u skladištu jedne tvrtke, a pošiljka je navodno stigla iz Ekvadora.

Narkotici su bili upakovani u veći broj manjih paketa na kojima su bili natpisi „Z1“, „D&G prince“.

Vrijednost droge procjenjuje se na više milijuna maraka. Drogu su pronašli pripadnici SIPA-e i Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) te Obavještajno bezbjednosne agencije BiH (OBA).

Detalji o pronalasku narkotika nisu opći, kao ni da li je netko uhapšen i osumnjičen.

Nezvanično, provjerava se tko je uvezao narkotike i gdje je bilo krajnje odredište ovolike količine droge koja sigurno nije bila namijenjena tržištu BiH. Iz UIO je saopćeno da su u suradnji sa SIPA-om i OBA-om drogom našli 21. januara.

– Pronađeno je i privremeno oduzeto 52 kilograma praškaste materije koja podsjeća na opojnu drogu kokain. Aktivnosti na terenu provedene su u subotu na području Sarajeva – navodi se iz UIO i dodaje da je po okončanim aktivnostima na terenu predmet predat u nadležnost OBA-e i SIPA-e.

Kako je priopćila SIPA, narkotici su otkriveni na temelju prijava tijekom realizacije akcije „Kruna“.

– Akcija „Kruna“ realizirana je po nalogu Suda BiH, a pod nadzorom Tužilaštva BiH. Nastavlja se dalji rad s ciljem dokumentiranja kaznenog djela neovlašten promet opojnim drogama propisanim Krivičnim zakonom BiH – priopćila je SIPA.

Iz Tužilaštva BiH nisu ništa priopćili o pronalasku narkotika. Ovo je druga veća pošiljka narkotika pronađena u posljednjih godinu dana i po u BiH. Krajem kolovoza u Doboju pronađeno je 73 kilograma kokaina skrivenog u pošiljci šećera i kokakole koja je stigla iz Kolumbije.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube