26.7 C
Banja Luka

Diskriminacija i poniženje boraca?

Na posebnoj sjednici održanoj juče Vlada Republike Srpske donijela je odluku o odobrenju 15.669.170 KM za isplatu jednokratne novčane pomoći korisnicima penzije. Osim toga, jednokratnu novčanu pomoć od 100 KM dobiće i borci, ali ne svi, već samo oni koji ispunjavaju određene uslove, odnosno socijalno ugroženi borci.

“Obavezali smo lokalne zajednice da formiraju komisije. Do sada ih je formirano 46, a 27-28 ih je već počelo da radi po predmetima. Zahtjev uz broj žiro-računa i kopiju lične karte predaje se lokalnoj zajednici koja je dužna da prikuplja podatke podnosioca zahtjeva, poput podatka o prihodima, vlasništvu nad nekretninama i druge“, pojasnio je ministar rada i boračko- invalidske zaštite u Vladi RS Duško Milunović.

Dovedeni do ruba egzistencije, sa izrazito niskim novčanim primanjima u odnosu na žrtve koje su podnijeli, postavlja se pitanje jesu li ovom odlukom Vlade Republike Srpske borci poniženi i diskriminisani?

Preko stotinu boraca iz Trebinja jutros je čakalo pred vratima gradske boračke organizacije, međutim ogorčeni i poniženi, vratili su se i bez obećanih 100 KM jer ne ispunjavaju uslove koje je Vlada postavila. Demobilisani borac Vojske Republike Srpske prve kategorije Milan Bulajić iz Trebinja u izjavi za portal Nebojše Vukanovića kaže da je jutros, kao i mnogi borci, otišao do administracije grada Trebinja i Gradske boračke organizacije, i dobio obavještenje da pomoć neće moći da dobiju.

“Garantujem da u Trebinju neće biti 5% ljudi da sve te uslove ispunjavaju. Ovo je sramota šta rade. Mi smo davno pušteni niz vodu”, navodi Bulajić.

Dakle, oni koji imaju preko 60 godina i koji na svoje ime određene nekretnine ili prohode neće moći dobiti ni tih 100 KM kojim Vlada RS kupuje socijalni mir. Prosječan iznos boračkog dodatka nije dovoljan ni da se kupe osnovne namirnice za predstojeće praznike, dok se s druge strane sredstva nemilice troše na kupovinu luksuznih automobila za potrebe naših političara.

Postavlja se pitanje da li je to Republika Srpska za koju su se borili, ona u kojoj svi borci ne mogu dobiti čak ni 100 KM pomoći Vlade da kupe hljeb, ali u kojoj političari ostvaruju pravo na tzv. “bijeli hljeb”?

Autor: Sanja Vasković

Latest news
- Advertisement -spot_img
Related news

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here