Naslovna Društvo Diskusija o „Dari iz Jasenovca“ u Ujedinjenim nacijama

Diskusija o „Dari iz Jasenovca“ u Ujedinjenim nacijama

Film Predraga Gage Antonijevića

Humanitarna organizacija „28. Jun“ iskoristiće svoj specijalni konsultativni status pri Ujedinjenim nacijama, kako bi organizovali događaj koji će skrenuti pažnju na film „Dara iz Jasenovca“ i edukovati javnost o koncentracionom logoru smrti Jasenovac, na kojem se film i temelji.

Planirani događaj održaće se tokom ECOSOC-ovog (Ekonomski i socijalni savjet Organizacije ujedinjenih nacija) foruma mladih koji bi trebalo da se održi 7. i 8. aprila 2021. godine.

„Razlog za održavanje otvorene rasprave jeste edukacija javnosti o koncentracionom i istrebljivačkom logoru iz Drugog svetskog rata u kojem je stotine hiljada žrtava, većinom etničkih Srba, ali i Roma, Jevreja i Hrvata, mučeno i ubijano od strane nacističko-nemačke, marionetske države poznate kao Nezavisna Država Hrvatska (NDH)“, naveli su iz Organizacije „28. jun“ i dodali:

„Nedavno predstavljane, pogrešne informacije o ovom filmu i netačne istorijske činjenice povezane s Jasenovcem, kao i pogrešno informacijski potkrepljene kritike, podstakle su našu organizaciju na održavanje ovog događaja. U poslednje vreme, pokazala se potreba za edukacijom i informisanjem javnosti o istini koja stoji iza holokausta, uključujući i manje poznata zlodela. Kako bi narodi bivše Jugoslavije krenuli napred i postigli smisleno pomirenje, potrebno je poštovati i sećati se svih žrtava genocida i podjednako osuditi nastavak genocida nad svim etničkim skupinama“.

Iz Organizacije su dodali da su se obavezali da učine sve što je u njihovoj moći kako bi osigurali da opstane sjećanje na na ove događaje iz istorije.

„Kako kaže stara poslovica, ‘oni koji zaboravljaju istoriju osuđeni su da je ponove’. Naša organizacija se obavezala da učini ono što je u našoj moći, kako bismo osigurali da opstane sećanje na ove događaje iz istorije, kao i na sve njihove žrtave. Pozivnice za govor na događaju biće prosleđene tvorcima filma, preživelim žrtvama logora, zapadnjačkim filmskim kritičarima i predstavnicima svih etničkih skupina koje su uključene“, zaključili su iz Organizacije „28. jun“.

 

N.N.