Naslovna Najnovije Divljaju cijene goriva, a vlast ne preduzima ništa

Divljaju cijene goriva, a vlast ne preduzima ništa

0

Zbog sankcija Evropske unije i zabrane uvoza ruske nafte, u narednom periodu moglo bi doći do još većeg poskupljenja ovog energenta, kako u svim evropskim zemljama, tako i u Bosni i Hercegovini. I dok cijene goriva na pumpama u Srpskoj divljaju u Vladi Republike Srpske i dalje prate situaciju i ne čine ništa. Ekonomisti smatraju da se predstavnici vlasti moraju uključiti i olakšati uvoz goriva.

BiH velikim dijelom uvozi naftne derivate preko Srbije. Od 1. novembra ovoj zemlji zabranjen je uvoz ruske nafte, što će se odraziti na uvoz ovog energenta iz drugih zemalja, po višoj cijeni. Generalna obustava uvoza ruske nafte za Evropu zabrinjava sve osim nadležne u BiH.

Ima li Republika Srpska alternativu premijer, Radovan Višković, ne otkriva.

“Mi do sada nismo u značajnoj mjeri se snabdjevali naftom iz Srbije, nego od drugih mjesta isporuke, drugih zemalja i drugih lanaca snabdjevanja. Cijene nafte na berzama, što se tiče nafte i naftnih derivata, stalno osciliraju, vidite da rastu, u drugom moment dođe do pada. Sve zavisi od toga kakvu odluku donesu vlasnici monopola u svijetu. Kada donesu odluku u Briselu ili Moskvi, sve je to povezano, onda imate skok cijena.Pratićemo situaciju i ponašati se u skladu sa tim“, izjavio je Višković.

Očekuje nas nestabilna i neizvjesna situacija, upozoravaju ekonomski stručnjaci.

 “Ono što je potrebno uraditi jeste i da naše entitetske vlasti ali i Savjet ministara donesu neke odluke koje će značajno olakšati uvoz goriva iz drugih zemalja. Naime, radi se o tome da svo gorivo koje ne dolazi iz Evropske unije ima carinu od 10 posto što direktno utiče na povećanje cijene goriva koja se nabavlja iz drugih izvora“, pojašnjava ekonomista, Zoran Pavlović.

Bosna i Hercegovina ostaje jedina zemlja u regionu koja nije uradila ništa kako bi se regulisale cijene goriva na tržištu. Iako se u Parlamentu BiH više puta raspravljalo o ukidanju akciza na gorivo, predstavnici SNSD-a svaki put su spriječavali na razne načine donošenje tih mjera.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube