Naslovna Društvo Dječaku Tariku opet treba pomoć dobrih ljudi

Dječaku Tariku opet treba pomoć dobrih ljudi

Teško bolesni dječak Tarik Rovčanin (10) iz Vogošće trebalo bi da otputuje na kliniku „Acibadem“ u Istanbul, gdje bi se obavile kontrole njegovog zdravstvenog stanja, ali za odlazak je neophodno sakupiti finansijska sredstva.

Prema riječima Alise Lier, dječakove tetke, krajnje je vrijeme da se obave neophodne pretrage, s obzirom na to da zbog pandemije virusa korona nije bilo prilike da se to uradi ranije.

„Pored dijagnize koju Tarik ima, a radi se o Dravet sindromu, pokušaćemo riješiti i problem s podignutim testisma, s kojima se dječak muči već duži period, praktično od trenutka kada su započeli napadi. Molimo dobre ljude da se odazovu našem apelu i pomognu nam i ovaj put, baš kako je to bilo i u ranijim godinama“, kaže Lierova.

Prema njenim riječima, sve neophodne informacije o troškovima i načinu kako se mogu uplatiti finansijska sredstva mogu se pronaći na Facebook stranici „Pomozimo malom Tariku“.

Inače, dječak je u proteklim godinama u pomenutoj turskoj klinici prošao temeljite zdravstvene pretrage, uključujući i genetsku analizu, a ljekari su propisali terapiju za njegovo dalje liječenje.

Radi se o skupim lijekovima, samo jedno pakovanje košta oko 200 eura, a sada bi trebalo provjeriti da li je došlo do poboljšanja dječakovog zdravstvenog stanja. Podsjećamo da je priča o ovom mališanu potresla domaću javnost kada je prije dvije godine njegova majka Sanda Lier iznenada preminula u 36. godini od posljedica teškog moždanog udara, pa su brigu o njemu preuzeli baka i tetka.

Tarik je rođen kao zdrava beba, a zdravstveni problemi su počeli s nicanjem prvih zubića, kada je imao sedam mjeseci. Tada je prvi put medicinski zbrinut i konstatovan mu je težak oblik epilepsije sa serijom od po 20 do 30 napada u toku 24 sata svakih sedam do 10 dana. Također, dijagnosticirane su mu i herbije na testisima, a u posljednjim pretragama koje su urađene dječaku je dijagnosticiran Dravet sindrom.

S obzirom na kompleksnost njegovog zdravstvenog stanja i limitiranost domaćih medicinskih kapaciteta, njegovo liječenje je nastavljeno u Turskoj. U humanitarnu akciju za pomoć mališanu u proteklim godinama bio je uključen veliki broj medija, pojedinaca i kolektiva iz zemlje i inostranstva, te je prikupljena značajna pomoć za liječenje dječaka.