Naslovna Politika Đokić: Srpska će nabavljati gas tamo gdje su povoljniji uslovi! Ako taj...

Đokić: Srpska će nabavljati gas tamo gdje su povoljniji uslovi! Ako taj (grčki) gas bude jeftiniji, mi ćemo ga nabavljati

0

Republika Srpska treba da nabavlja gas tamo i od onoga ko ga ponudi pod najboljim uslovima, rekao je Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva RS, odgovarajući na pitanje o tome hoće li RS nabavljati gas iz terminala za tekući gas čija je izgradnja počela danas u Aleksandrupoliju.

U tom grčkom gradu danas je tim povodom održana svečanost kojoj je prisustvovao i Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, koji je poručio da izgradnja LNG terminala predstavlja veliki i važan događaj za cijeli Balkan.

Đokić je, međutim, rekao da RS treba da se rukovodi dostupnošću i cijenom gasa koji nabavlja.

„Ako taj (grčki) gas bude jeftiniji, mi ćemo ga sigurno nabavljati. Ako neki drugi gas bude jeftiniji a nama dostupan, mi ćemo onda uzimati taj gas. Mi nemamo pravo da unaprijed kažemo da ćemo kupovati gas koji će biti skuplji. Poznato je da je ovaj tekući naftni gas znatno skuplji. Da li će u nekom razvoju proizvodnje toga gasa, u razvoju postrojenja koja vrše utečnjavanje doći do nekog napretka u kratkom vremenu vrlo je teško očekivati zato što je postupak utečnjavanja veoma zahtjevan i skup“, rekao je on.

On je naglasio da RS ima glavnog snabdjevača, ruski „Gazprom“, koji još nije doveo u pitanje osnovni ugovor.

„U junu je projekcija da će se vršiti novi pregovori i zaključivati novi ugovori. Ja se nadam da ćemo do tada biti razumni i da nećemo donositi odluke koje će nam pogoršati položaj“, rekao je Đokić.

Vučić je na ceremoniji u Aleksandrupoliju rekao da Srbija treba da gradi sisteme za povezivanje sa Bugarskom jer će tako moći da prihvati i dobije velike količine gasa za Srbiju koji će povezivati ovaj terminal. Vučić je istakao da će morati da se uradi nešto i na povezivanju Sjeverne Makedonije, te da je zahvalan EU jer je, kako je istakao, kada se govori o potrebama da se izgradi srpski dio, najveći dio finansirala EU.

Tako će, dodaje, i projekat povezivanja sa Sjevernom Makedonijom finansirati EU.

„Moram da kažem da verujem da možemo zajedno da učinimo veliki broj stvari. Na tom putu, međutim, vidim dosta prepreka, i to nije samo energetsko pitanje, već i hrana, voda i mnogo drugih teških izazova koje ćemo morati da rešavamo u budućnosti“, objasnio je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: