Naslovna Najnovije Đukanović: Očekujem da se ustoličenje mitropolita Joanikija održi van Cetinja

Đukanović: Očekujem da se ustoličenje mitropolita Joanikija održi van Cetinja

0

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović ocijenio je da je intronizaciji (ustoličenje) mitropolita Joanikija na Cetinju dat neprimjereno veliki značaj u državi koja je multivjerska, sekularna i evropska.

On je poručio da se nada da će njegov apel da se ustoličenje Joanikija održi van Cetinja „čuti i uvažiti oni koji treba da ga uvaže“.

„I danas sam na Cetinju da doprinisem onome što nam je međunarodni zadatak. Nadam se da neću biti u sitaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju“, rekao je Đukanović

„U dužem vremenskom periodu iz Srbije, beogradske Patrijaršije moglo se čuti mnogo neprimjerenih riječi na račun Crne Gore i Crnogoraca. One nijesu mogle biti doživljene drugačije do kao vrijeđanje. Te okolnosti su doprinijele da dobije mnogo više politički karakter nego što mu pripada i postane bezbjednosno osjetljivo. Sve to događalo se uz neskriveno falsifikovanje činjenica i istorijskih fakata. Takva politika je dovela do toga da se to u cetinjskoj javnosti tumači kao pokusaj sramoćenja…“, rekao je Đukanović.

Naveo je da se se prisustvuje „teŠkim posljedicama i nerazumijevanju u znaČajnom dijelu javnosti da se intronizacija dogodi u Cetinjskom manastiru“.

„Nemoguće je takve poslove i aktivnosti obaviti na silu. Posebno ih nije moguće obaviti na silu na Cetinju. To moraju da zumjeti svi – novi mitropolit, beogradska Patrijaršija i državni autoriteti u Srbiji i Crnoj Gori. Ne treba da otćutimo takvu politiku prema Crnoj Gori. Zbog svega što sam kazao, čini mi se jedino realnim da uputim apel da nije pametno insistirati na ustoličenju mitropolita u Cetinju i Cetinjskom manastiru. Pametno je izmjestiti događaj iz Prijestonice i obaviti ga u nekom od drugih hramova. Jedino takav pristup bi bio dobar zalog za budućnost“, rekao je Đukanović.

Ustoličenje mitropolita crnogorsko primorskog Joanikija planirano je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru.