Naslovna Društvo Đurić: Nismo imali dilemu šta nam je činiti kad smo razduživali uniforme

Đurić: Nismo imali dilemu šta nam je činiti kad smo razduživali uniforme

0

Major Nenad Đurić, suspendovani direktor Regionalnog policijskog direktorata Sever, postao je simbol časti, hrabrosti, ali i srpskog otpora teroru koji sprovodi premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti.

U ekskluzivnoj ispovesti za Kurir, komandir Đurić se skromno odriče svih titula koje mu je nadenulo građanstvo, već herojskim naziva ceo srpski narod, priča o važnosti podrške koju je dobio od porodice, ali i o tome koliko mu znači što ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić lično pozvao da mu iskaže podršku i kaže da će ga odlikovati!

Emotivan govor

Đurić je odbio da od 1. novembra svom narodu deli opomene jer nisu preregistrovali svoja vozila sa KM na RKS tablice, zbog čega ga je Kurti smenio, iako na to nije imao nikakva zakonska prava, te je komandir napustio kosovsku policiju. Nakon celonoćnog razgovora s predsednikom Vučićem, predstavnici Srba sa KiM odlučili su da izađu iz svih privremenih kosovskih institucija, uključujući policiju, sudove, tužilaštva, lokalnu samoupravu…

Na veličanstvenom skupu održanom u subotu u severnom delu Kosovske Mitrovice, gde se od desetina hiljada srpskih trobojki maltene nije videlo nebo, Đurić je održao emotivan govor u kome je poručio da sudbina nije u tuđim, već u rukama srpskog naroda, da drugu zemlju nemamo i da je odluka koju su doneli „buđenje iz dugogodišnjeg sna“.

– Želim vam prevashodno objasniti da ovo nije bilo delo otpora, već prirodna reakcija na pritisak koji trpimo sve ove godine. Heroj je celi srpski narod, s obzirom na to kroz šta smo sve prošli, šta nas je sve snašlo i bog zna kroz šta ćemo sve proći… Ja, kao pripadnik svoga roda, i pre i posle ovoga osećam se ponosno – govori Đurić za Kurir.

Bez dileme

Major kaže da ni on, a ni njegove kolege nisu imali dilemu kada su razduživali uniforme i oružje i napuštali kosovsku policiju.

– Znajući da odluka o preregistraciji ide u pogrešnom pravcu, ukazujući na to svim donosiocima odluka, da je stvarno uperena prevashodno protiv srpske zajednice i da je neizvodljiva s naše strane, a s obzirom na to da nije bilo razumevanja od strane Prištine, i ja lično, a i svi policajci nismo imali dilemu šta nam je činiti – objašnjava Đurić i dodaje da mu je u svemu najvažnija podrška porodice:

Nenad Đurić
foto: EPA / Đorđe Savić

– Kroz sve ovo što se meni zbiva, prolazi naravno i moja porodica, i stresno i ponosno! Ljubav i podrška porodice me održava u životu, sve ostalo jeste važno, ali nije mnogo bitnije od toga da biste uspeli u nečemu. Povodom odlikovanja koji će mi dodeliti predsednik Vučić, želim reći da su najveća stvar i ponos kada vas vaša država Srbija i vaš predsednik svrstaju u red velikih i slavnih – kaže major, za koga celi sever Kosova priča da je dobar i čestit čovek, ali i veliki domaćin.

Đurić je ranije izjavio za TV Pink da lično smatra da Kfor i Euleks moraju da urade sve da spreče bilo kakvu eskalaciju, koju niko i ne želi. Kako je istakao, on kao profesionalac, kao čovek i roditelj, ne želi da pretpostavi da tako nešto može da se desi.

Ko je Nenad Đurić Već drugi put ga progone zbog tablica

Nenad Đurić rođen je 8. avgusta 1976. u Kosovskoj Mitrovici, oženjen je i ima sina i ćerku, koji odrastaju na Kosovu i Metohiji. Završio je srednju elektrotehničku školu i Pravni fakultet, a bio je i druga klasa na Policijskoj akademiji u Beogradu 1994. godine. Ovo je već drugi put da ga vlasti tzv. države Kosovo progone zbog tablica, pa je iz kosovske policije već jednom isteran zbog registarskih oznaka.

Srpski narod i srpski predstavnici biraju ga za mesto komandanta Regionalnog direktorata policije Sever 2013. godine. On je razdužio svoju uniformu i oružje, napustio kosovsku policiju, a u stopu su ga pratile sve njegove kolege sa Severa koje su ovih dana takođe razduživale uniformu.

– Nisam više član kosovske policije jer želim da čista obraza i svetla čela izađem pred Božji sud – poručio je Đurić.

(Kurir)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: