Naslovna Društvo DOBOJ: Samo jedan odbornik glasao protiv poskupljenja grijanja

DOBOJ: Samo jedan odbornik glasao protiv poskupljenja grijanja

0

Samo jedna kartica bila je crvena kada se u Skupštini grada Doboj glasalo o poskupljenju grijanja, odnosno samo jedan odbornik je bio protiv, dok su svi ostali prisutni odbornici podigli plave kartice, i time su podržali novu cijenu grijanja.

Poskupljenju grijanja se usprotivio jedino Vedran Gligorić, odbornik SP-a, a skupštinskom zasjedanju nije prisustvovalo sedam odbornika, između ostalih i oštra kritičarka vlasti, PDP-ova Olivera Nedić.

 

 

Umjesto 2,78 KM po kvadratnom metru, Dobojlije će ubuduće grijanje plaćati 3,62 KM, ali taj podatak nije prezentovan na sjednici lokalnog parlamenta nego je bio dostupan u prijedlogu Odluke o izmjeni i dopuni odluke o opštim i tehničkim uslovima isporuke i snadbijevanja toplotnom energijom.

Pojašnjenje odluke tražio je i Gligorić, ali je nije dobio, te se sa govornice obratio kolegama.

„Vi živite u gradu, a ne zanima vas da li će poskupiti grijanje. Ja živim na selu, a zanima me. Hoće li izaći neko da objasni šta znači ta odluka za isporuku toplotne energije. Hoće li ta isporuka biti brža, hoće li biti sporija, hoće li biti u većem kapacitetu, manjem, da li će biti skuplja? Hoće li biti skuplje grijanje, hoće li biti jeftinije, možda?  Šta znači sada ta odluka? Vi usvojite, i to je to. Sutra će vas neko pitati šta ste usvojili“, rekao je kolegama Vedran Gligorić, odbornik SP-a.

Ovakav istup nije bio po volji Zoranu Blagojeviću, potpredsjedniku Skupštine grada (SNSD) te je Gligoriću koji je po struci profesor istorije poručio da ne drži predavanje odbornicima, da ne histeriše i da ne skreće pažnju na sebe.

„Pitate šta to dobijate, je li bolje grijanje, a ja sada mogu vas pitati da li će ako se povećaju plate prosvjetnim radnicima, hoće li oni bolje predavati? Hoće li oni bolje učiti učenike, sada ako se povećaju plate radnicima? Mislim, pitanje da li će bolje grijati, kao da ne živimo u današnjem svijetu u kojem sve poskupljuje. Osnovni energenti su poskupili i stalno rastu, i cijene rastu. Sada je druga stvar da li treba da rastu plate? Pa, trebaju, sasvim je normalno“, naveo je Blagojević.

Topli radijatori privrednike će ubuduće umjesto 3,71 KM po metru kvadratnom koštati 4,82 KM.

 

 

Osim grijanja, veći računi Dobojlijama će biti i za utrošenu vodu koja će biti skuplja deset procenata.

„Ono što je čudno kod vode i gde sam ja imala primedbu jeste da se uvodi jedna naknada od 3,5 KM po domaćinstvu. To je na osnovu MEG projekta. Od momenta kada je počeo da se realizuje, većina udruženja, odnosno civilno društvo je donekle protiv tog projekta jer, volela bih da grešim, pokušava da potrošnja vode ima komercijalnu cenu i da se izjednači privredni sektor i građani. Evo, sada to praktično se i pokazuje, znači pored deset posto dobijamo namet od 3,5 KM po domaćinstvu, a to se ne uvodi privrednom sektoru. Ne kažem da njima treba, ali mislim da bi trebalo praviti balans jer na kraju krajeva građani zaista neće moći da podnesu sve ovo s obzirom na primanja, i šta ćemo onda kada dođe do otkazivanja (usluga) ili stravičnih dugova“, izjavila je Snežana Šešlija, predstavnica dobojskog Udruženja za zaštitu potrošača.

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube