Naslovna Svijet Dobri rezultati stižu iz Francuske! „Sanofijeve“ vakcine štite 91 do 100 odsto

Dobri rezultati stižu iz Francuske! „Sanofijeve“ vakcine štite 91 do 100 odsto

Francuska kompanija “Sanofi” saopštila je danas da je dobila povoljne rezultate rane faze ispitivanja kandidata za vakcinu protiv kovida 19 zasnovanog na mRNA tehnologiji.

Inicijalna studija pokazala je da su neutrališuća antitijela nastala kod 91 do 100 odsto učesnika istraživanja dvije sedmice poslije druge doze. Testirane su ukupno tri doze.

“Ovi rezultati jasno će pomoći na putu informisanja o našem mRNA razvojnim programima”, izjavio je Žan-Fransoa Tusen, globalni šef za istraživanje i razvoj u “Sanofiju”.

Kompanija je objavila da nisu uočeni problemi u vezi sa bezbjednošću vakcine i da je profil tolerantnosti na nivou ostalih nemodifikovanih mRNA vakcina. Dodatni podaci biće prezentovani naknadno.

Nije rečeno da li ovi rezultati otvaraju put za pokretanje završne faze testiranja efikasnosti vakcine na ljudima. Nakon tog koraka slijedi podnošenje prijave regulatorima za odobravanje vakcine.

“Sanofi” testira i potencijalnu vakcinu protiv kovida 19 u saradnji sa britanskim “Glasko Smit Klajnom”, ali je njen razvoj u zastoju poslije razočaravajućih inicijalnih rezultata krajem prošle godine.