Naslovna Najnovije „Dobro je što nisam potpisao nelegalna rješenja većine“

„Dobro je što nisam potpisao nelegalna rješenja većine“

Okružni sud u Bijeljini potvrdio je da je skupštinska većina na nelegalan način izabrala nove načelnike odjeljenja u gradskoj upravi, rekao je danas nakon sjednice Skupštine grada gradonačelnik Ljubiša Petrović. Vladajuća koalicija, na čelu sa SNSD-om, navodi da nisu zadovoljni presudom i da vagaju da li da podnesu žalbu Vrhovnom sudu.

Govoreći o dobijenom upravnom sporu u Okružnom sudu u Bijeljini po čijoj odluci su poništena skupštinska rješenja o imenovanju novih načelnika odjeljenja, gradonačelnik je naveo da je on upozoravao da će do toga dođi i da je dobro što nije potpisao nelegalna rješenja vladajuće koalicije.

– Da sam potpisao rješenja, plate bi dobijali načelnici koji su izabrani na nelegalan način. Sami tim što nisam potpisao ta rješenja, ušteđeno je više od 200.000 KM budžetskih sredstava, rekao je gradonačelnik Bijeljine.

Šef Kluba odbornika SNSD-a Miroslav Milovanović, koji je i direktor IP Vode Srpske, naveo je da će poštovati odluku, ali da nisu zadovoljni.

Na pitanje da li će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu, Milovanović kaže:

– Mi unutar koalicije imamo određena neslaganja po ovom pitanju. Naš pravni tim nam je rekao ako podnesemo žalbu, može da traje preko godinu dana. Ja sam protiv toga, ali dogovorićemo na nivou koalicije.

– Izvještaj o izvršenju budžeta u prošloj godini izbacio je na površinu niz minusa u poslovanju. Milion i 700.000 KM neizmirene su obaveze javnih preduzeća, naveo je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović i istakao da se to ne smije tolerisati.

Potvrdio je da je Centar za socijalni rad imao deficit (manjak u kasi) od čak milion maraka. On je kazao da je podjela tih sredstava sad i predmet istrage policije.

– Prema revizorskom izvještaju u Centru su trošena sredstva na netransperantan način odnosno data su licima koja nisu korisnici socijalne zaštite, tako da je pokrenuta krivična prijava, rekao je Petrović.

Šef Kluba odbornika PDP-a Slaviša Marković postavio je pitanje po kojem osnovu rukovodstvo javnog preduzeća Reginalna deponija „Eko-dep“ tvrdi da nemaju minus u poslovanju, kada im grad mora da plaćati kredit.

– Konkretno, „Eko-dep“ prikazuje pozitivno poslovanje i iskazuje neto dobit u iznosu od 40.000 maraka, a grad Bijeljina je platio ratu kredita
od 580.000 KM – naveo je Marković.

I u ovoj slučaju gradonačelnik je bio jasan – mora se uvesti red u upravljanju komunalnog otpada.

Odbornici su podržali odluku o podsticaju za poljoprivredu u iznosu od 1,4 miliona KM. Takođe, upućen je prijedlog Vladi Srpske da se od IRB-a uzme kredit od milion maraka, koji će biti beskamatna sredstva za poljoprivrednike, a kamatu će plaćati Agrarni fond.

(BN)