Naslovna Izdvajamo Niti se zna gdje je ikona, ni šta radi Tužilaštvo BiH

Niti se zna gdje je ikona, ni šta radi Tužilaštvo BiH

Skoro pola godine prošlo je otkako je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo predmet “Ikona”, a konkretnih rezultata istrage nema ni na vidiku. Iz Tužilaštva BiH uvijek isti odgovor: Aktivno se radi na predmetu.

Šta se radi i dokle se stiglo, nije poznato.

– Predmet je u radu. Provode se aktivnosti u vezi s međunarodnom pravnom pomoći – posljednja je informacija koja nam je iz te pravosudne institucije saopćena još polovinom aprila.

Na posljednji upit Faktora o statusu ovog predmeta u Tužilaštvu, do zaključenja ovog teksta nisu odgovorili.

Tužilaštvo na čijem čelu je Gordana Tadić, koliko je javnosti poznato, do sada je u svojstvu svjedoka saslušalo nekoliko osoba, među kojima i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika koji je centralna figura događaja koji je poprimio karakter međunarodnog skandala.

Tužilaštvo je, iz samo njima poznatih razloga, najavilo da će saslušati i drugu dvojicu članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, koji sa cijelom aferom nemaju nikakve veze, ali se to do danas nije desilo.

Poznato je da je kao svjedok saslušan ambasador BiH u Rusiji Željko Samarždija, kao i neki Dodikovi bliski saradnici, koji su bili direktno uključeni u protokol posjete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova BiH.

Manjak informacija o ovom predmetu (opravdano) izaziva sumnju javnosti da se cijeli slučaj pokušava devalvirati, te dodatno doprinosi nepovjerenju građana u institucije pravosuđa na svim nivoima.

– Ne znamo je li se dešava išta. Možda se rade neka vještačenja. Taj predmet je targetiran, pa mi obraćamo pažnju, ali treba tužioca pitati šta je radio u međuvremenu. Mi u običnom predmetu ekonomsko neko vještačenje čekamo po pet-šest mjeseci. Ako je tražena međunarodna pravna pomoć, ona traje mjesecima. Praksa je ovakva: Mi šaljemo preko Ministarstva pravde, pa njihovo ministarstvo pravde, pa dok to dođe do organa koji to izvršava… to zaista redovno traje mjesecima u svakom predmetu – kaže nekadašnji sudija i advokat Vlado Adamović.

Dodaje da šest mjeseci “i nije neki značajan period”.

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Halil Lagumdžija nedavno je komentarisao sumnje javnosti da se predmet “Ikona” pokušava gurnuti u tamne ladice Tužilaštva BiH.

– Ako ima indicija da predmet stoji u ladici, onda bismo mi mogli tražiti da to preispita Kancelarija disciplinskog tužioca. Da vidimo ima li tu nečega neracionalnog. I eventualno otvoriti postupak disciplinski protiv tužioca koji duži taj predmet – kazao je Lagumdžija.

Iz Kancelarije disciplinskog tužioca potvrdili su za Faktor da do danas nisu zaprimili pritužbu na rad postupajućeg tužioca u ovom predmetu.

Gdje se sporna ikona trenutno nalazi, zvanično niko ne zna. Iz Tužilaštva BiH ni tri mjeseca nakon upita Faktora nisu odgovorili na to pitanje.

Poznato je da je ikonu iz Rusije u BiH vratio ambasador BiH u Rusiji Željko Samardžija. Učinio je to tako da je nije prijavio ni Ministarstvu spoljnih poslova BiH, čiji je službenik, niti je prijavio carinskoj službi na Sarajevskom aerodromu. Nije je predao ni nadležnim institucijama, već Miloradu Dodiku

Dodik je kazao kako je vratio porodici, koja mu je, kako tvrdi, tu ikonu poklonila.

– Ne znam ni ime čovjeku koji mi je poklonio ikonu, samo sam smatrao da to može biti lijepa gesta – pojašnjenje je koje je javno ponudio Dodik, koji je cijelu aferu, kao što je poznato, nazvao podvalom “političkog Sarajeva”.

 

rtvbn.com