Naslovna Najnovije Dodik bi da uvede cenzuru i kontrolu svake kritike

Dodik bi da uvede cenzuru i kontrolu svake kritike

0

Milorad Dodik, po ko zna koji put, bez zakonskog uporišta, najavljuje izmjene seta Zakona koji nisu u njegovoj nadležnosti. Ovaj put traži izmjene, između ostalog, Zakona o sprečavanju širenja lažnih vijesti i jezika mržnje ali i uvođenje krivične odgovornosti zbog klevete.

Iz medijskog i nevladinog sektora smatraju da je ovo direktan udar na nezavisne medije i kritičko iznošenje stavova.

Po oprobanom receptu: sve što Milorad Dodik najavi na svom twitter profilu, to nadležni ekspresno ispunjavaju. Ono što posebno zabrinjava je to što je Dodik ovaj put izmjene zakona najavio kao predsjednik SNSD-a.

Međutim,prema Ustavu Republike Srpske i Poslovniku Narodne skupštine, pravo predlaganja zakona i drugih akata imaju isključivo narodni poslanici, predsjednik RS, Vlada i najmanje 3 000 birača, ali ne i predsjednik stranke.

„Kao predsjednik SNSD-a, zatražio sam od Vlade, odnosno Ministarstva pravde, da pripremi nove i izvrši izmjene postojećih zakona, te da ih prilagodi evropskim konvencijama. Radi se o Zakonu o sprečavanju širenja lažnih vijesti, Zakonu o sprečavanju jezika mržnje, Zakonu o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona s uvođenjem klevete i uvrede u Krivični zakon kao krivičnog djela, te proširenju krivičnih djela protiv ustavnog poretka“, napisao je Milorad Dodik na Twitteru.

Nadležne institucije se o ovim najavama još nisu oglasile ali zato jesu mediji i nevladin sektor. Kažu da je posebno problematičan dio izmjena koji se odnosi na klevetu jer kriminalizovanje klevete i vraćanje tog krivičnog djela u Krivični zakonik je opasnost za sve one koji nisu istomišljenici sa vlasti.

„Lažne vijesti i narušavanje ugleda i nepridržavanja kodeksa čine mediji koji su pod kontrolom ove vlasti i oni to lako mogu presjeći jer imaju viber grupu sa urednicima tih medija i sa jednom porukom može s tim prestati. Njima su cilj objektivni i mali broj preostalih nezavisnih medija koji pišu i kritikuju ovu vlast, kako njih ućutkati, očigledno im sporo ide podizanjem tužbi za klevetu i nisu dovoljno efikasni“, poručio je Siniša Vukelić, novinar i urednik portala Capital.ba

Ni nevladin sektor nije izostavljen iz novih izmjena Zakona jer već godinama se pokušavaju donijeti Zakoni o ograničavanju rada nevladinih organizacija. Čini se da se ide u smjeru uvođenja apsolutne cenzure u RS i kontrole svake kritike, kažu u nevladinom sektoru.

„S druge strane vidimo da nema apsolutno nikakve odgovornosti za javnu riječ izgovorenu od nosilaca javnih funkcija i da se može i prijetiti i pozivati na linč bez ikakvih posljedica. Ovdje je cilj, ukoliko se bude išlo sa tim da se uvede kontrola nad kompletnim civilnim društvom uključujući i medije, nevladine organizacije i pojedinca i da se ozvaniči diktatura koja u RS na ovaj ili onaj način već postoji“, istakl aje Ivana Korajlić, Transparensy International BiH

Nebrojeno puta je pokazano da su odluke Milorada Dodika ili Izvršnog komiteta SNSD-a nerijetko bile ispred republičkih institucija. Zato se postavlja pitanje da li Dodik na taj način uzurpira Ustavom zagarantovana ovlašćenja predsjednika i premijera Sprske.

„Malo je dvolično da ljudi koji najviše koriste govor mržnje sada govore da treba donijeti zakon kojim bi se on sankcionisao mi u KZ imamo taj zakon i ne znam zašto tužilaštvo ne pokreće postupke protiv osoba koje šire mržnju. Donošenje takvih izmjena Krivičnog zakonika može ići na uštrb medija kao što je BN koja se može ućutkati krivičnim sankcijama ili čak zatvorskim kaznama za novinare jer ne znamo kako su oni zamislili da izgleda ta odredba u Krvičnom zakoniku RS“, smatra Dejan Lučka,Centar za ljudska prava Banjaluka.

Naši sagovornici kažu da ostaje nejasno da li će se kažnjavanje širenja lažnih vijesti odnositi i javne emitere i koje će kazne biti propisane. Da li će se Zakon o sprečavanju govora mržnje ili klevete odnositi i na predstavnike vladajuće koalicije u Srpskoj ili će se, kao i sve do sad, primjenjivati selektivno, odnosno kako vladajućima odgovara.

(BN)

BONUS VIDEO:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube