Naslovna Izdvajamo Dodik će da troši 116 puta više nego Vučić

Dodik će da troši 116 puta više nego Vučić

0

Zanimljivo je da će Dodik, u odnosu na druge predsjednike u regionu, imati ubjedljivo najviše novca na raspolaganju.

Milorada Dodika spremno čeka 56,5 miliona maraka da raspolaže s njima kad sjedne u fotelju predsjednika Republike Srpske. Na posljednjoj sjednici Narodne skupštine RS sada već bivšeg saziva, budžet predsjednika Republike Srpske povećan je sa 10, 2 na 56,5 miliona maraka, odnosno veći je za pet puta.

Zanimljivo je da će Dodik, u odnosu na druge predsjednike u regionu, imati ubjedljivo najviše novca na raspolaganju.

„Milorad Dodik će imati budžet koji je pet puta veći od onog kojim raspolaže predsjednik Hrvatske. Zoran Milanović je ove godine mogao da potroši 10.6 miliona maraka. Predsjednik Slovenije, Borut Pahor, raspolaže sa 6,9 miliona maraka, odnosno osam puta manje nego Dodik. Sa Dodikom ne može da se mjeri ni predsjednik Srbije. Aleksandar Vučić ima budžet od 3,3 miliona maraka, što je čak 17 puta manje od Dodika. Milo Đukanović ima najmanji budžet, 2,7 miliona maraka, odnosno 20 puta manje nego što iznosi budžet Milorada Dodika.“

S obzirom na to da Republika Srpska ima, po zvaničnim podacima republičkog Zavoda za statistiku, 1 milion i 136 hiljada stanovnika, a Republika Srbija, prema njihovim zvaničnim podacima, 6 miliona 834 hiljade, prosta računica govori da je budžet Milorada Dodika i daleko veći nego Aleksandra Vučića.

 Aleksandar Vučić ima budžet od 3, 3 miliona maraka, a Milorad Dodik 56, 5 miliona, što je 17 puta više. Kada se ta brojka pomnoži da brojem stanovnika Srbije, rezultat je da Milorad Dodik košta građane Srpske čak 116 puta više nego Vučić građane Srbije.

 Novinari koji prate rad najviših zvaničnika Republike Srpske kažu da je ovdje sve moguće, jer izostaje reakcija građana.

„Vi imate jedno od najsiromašnijih društava u Evropi, po svim statistikama, i imate jednog administrativnog službenika koji nema nikakav odnos prema toj informaciji do da još uzme i najveći budžet. Zašto, da ide okolo kao Djed Mraz i dijeli te pare naroda koje tretira kao svoje. Mislim da pokazuje jednu degutantnost, neodgovornost i jedan nesklad s momentom u kome mi živimo.“, kaže Aleksandar Trifunović.

U opoziciji kažu da svi predstavnici režima izgubili osjećaj za građane i njihov novac.

„Kako drugačije tumačiti tu namjeru koja je sprovedena u djelo. I da su ti klimoglavci u skupštini, iako svi osuđuju taj potez, glasali za takvu jednu sramotnu i bezobraznu odluku. I da se na taj način pošalje poruka da nam nisu potrebne instticuje ni ministarstva, nego samo dajte njemu te proklete pare. Uzimanje od naroda tih 56 miliona maraka, od demobilisanih boraca kojima je smanjena stavka u budžetu.“, poručuje Branislav Borenović.

Kada se pogleda istorija budžeta predsjednika Republike Srpske, zanimljivo je da je 2010 godine on iznosio svega 5,9 miliona maraka. Te godine je Milorad Dodik prvi put zasjeo u fotelju predsjednika, a već u narednoj godini je povećao budžet duplo, na 10, 9 miliona.

Ponovni dolazak Milorada Dodika na tu funkciju značio je i promjene u finansijama, pa se ta cifra popela na vrtoglavih 56 miliona.

(BN)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i "X" nalogu.

Zapratite nas i na Youtube

BONUS VIDEO: